Petković: Kamenovana crkva u Kosovskoj Vitini, napadima na objekte SPC žele da zaplaše Srbe

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je sinoć oko 22 sata kamenovana crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini od strane nepoznatih počinilaca, ali na sreću niko nije povređen.

Ovom incidentu prethodio je pokušaj nepoznatih izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, naveo je Petković.

“Time se broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji Kosova i Metohije od početka godine popeo na 10, a počinioci za ova gnusna zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni. Broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije u pokrajini alarmiraju da nije reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostali srpski živalj jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, posebno je simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, “čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom”.

“Nažalost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike. Tome u prilog svedoči i činjenica da se crkva u Klokotu već ranije ove godine našla na meti lopova kada je iz nje ukraden novac, a prilikom upada razvaljena su glavna vrata i polomljen prozor. Te iste noći oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u Partešu iz koje je ukraden novac i vredne crkvene relikvije”, rekao je Petković.

On je podsetio da su po istom principu obijene i opljačkane Crkva Svetih 40 mučenika Sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica kod Gračanice se, kako je naveo, takođe našla na ovoj listi pljačkanja i napada, dok je crkva Svetog Marka u Šilovu ostala i bez ozvučenja, a lopovi su krali i građevinski materijal namenjen za izgradnju Parohijskog doma pored Hrama Svetog Apostola Luke u selu Vitomirci kod Peći.

“O stepenu ugroženosti srpske imovine, kako verske, tako i javne namene, nedavno je u svom godišnjem izveštaju izvestio i američki Stejt department. Zbog intenzivnog i kontinuiranog napada na srpske svetinje, ali i ostale objekte javne namene i privatne imovine na Kosovu i Metohiji, više puta smo se kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije obratili i međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru Kosova i Metohije čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali bez adekvatne reakcije”, rekao je Petković.

On je naveo da se zbog toga zahteva “da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Kosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao”.

Mrki
10. Maj 2021.
Divljaci...njima nista nije sveto.