Osmani: Beograd da prihvati realnost, suverenitet Kosova nije tema

Vjosa Osmani
Izvor: Lajmi

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za švajcarski list "Noje Cirher Cajtung" rekla je da Beograd mora da prihvati realnost i da "suverenitet Kosova" ne može da bude jedna od tema na pregovaračkom stolu u procesu dijaloga Srbije i Kosova, prenosi Ljajmi.

Osmani je rekla i da koalicioni sporazum sa Pokretom Samoopredeljenje predviđa da neće biti promena granica, kao ni ustavnih promena, a koje bi bile neophodne za "projekat" ujedinjenja Kosova i Albanije.

"Dogovorili smo se oko prioriteta. Na Kosovu i dalje ima mesta koja nemaju ni vodu za piće niti struju. To je naš fokus. Što se tiče Beograda, reč je o priznavanju realnosti. Za pregovaračkim stolom ima mnogo toga da se razgovara, ali sigurno se neće razgovarati o suverenitetu Kosova", zaključila je Osmani.

Kada je reč o nedavno održanim kosovskim izborima, Osmani je rekla da su građani Kosova bili željni promena.

"Predstavljam sliku velike većine kosovskog stanovništva - posebno mladog stanovništva. Očekivanja mladog stanovništva su velika, kao i izazovi. Po prvi put se čuo poziv naroda, to nije samo poziv, već je to vapaj za promenom", rekla je Osmani.

Kako je napomenula nova vlada treba da pruži rad i pravdu.

"Ljudi na Kosovu su veoma strpljivi, daju vam šansu, i ne bismo smeli da ih razočaramo. Naravno, ne mogu svi problemi da se reše preko noći, ali sada postoji nova perspektiva za Kosovo. Želim da pružim dobar primer i, pre svega, da uvedem duh meritokratije. To se nikada pre nije dogodilo na Kosovu", rekla je Osmani.

Izrazila je nadu i da će Švajcarska pružiti podršku Kosovu u viznoj liberalizaciji.

Švajcarski list navodi i da su Kosovo i Švajcarska imali najlošije odnose kada je prekinut sporazum o socijalnom osiguranju (švajcarska strana 2010. godine).

Naime, Švajcarska nije isplaćivala penziju građanima sa Kosova između 2010. i 2019. godine, a sindikati i Socijaldemokratska partija istakli su se kao zagovornici interesa građana Kosova, navodi list.

List navodi i da je Pokret Samoopredeljenje izuzetno popularan među mladim Švajcarcima kosovskog porekla, kao i da su mnoge Kurtijeve pristalice takođe članovi Socijaldemokratske partije u Švajcarskoj.

Na pitanje da li predstavlja "korekciju" Kurtijeve levičarske politike, Osmani je rekla da se drže dve različite političke ideologije.

"Ali, Kurti se preselio u centar i on je socijaldemokrata. Uspeli smo da razvijemo zajednički program koji uključuje pozicije levog i desnog centra. Kosovski problemi nisu ideološki. Ako želimo da se borimo protiv korumpiranog sistema, onda nijedna ideologija ne bi trebalo da nas deli. Ovo će nas takođe održati na okupu", rekla je Osmani.

Lio
04. Mart 2021.
Bravo Vjosa Osmani
Miodrag iz Peći
04. Mart 2021.
Šta: "Bravo" nastupila je sa listom lepih želja koje se nikada ne mogu ispuniti. Pere Kurtija najradikalnijeg radikala za koga sami Ameri porede sa vođama radikalnih elemenata koji su upali u Kapitol. Nisu piminjali preteču svih obojenih revolucija veliki Peti Oktobar već upravo Kurtija. Drugo traži suverenitet, ne menjanje granica i nepromenjljivost ustavnog poretka a sami su separatističkim aktom odvojili deo suverene države priznate od svih članica UN i pogazili preambulu srpskog ustava da je KiM nedeljivi deo Srbije. Kurti predlaže menjanje srpskog ustava a kosovski ustav je za njga sveto pismo osim ravnopravnosti svih Kosovara i naravno Srba. Ni Vjosa ni Kurti ne poštuju izbornu volju Srpskih, Bošnjačkih i Goranskih glasača i žele u vladi Poštene Srbe kao što su on i njegova sestra bili dok su nosili Titovu štafetu i pevali isključivo na srpskom jeziku.
Mrki
04. Mart 2021.
E sad draga Osmani, realnost je da vas je sila stvorila mimo medjunarodnog prava i da niste kao druge drzave clanica UN, niti cete to ikad biti. E to ti je REALNOST!
Tre
04. Mart 2021.
Vjosa Osmani presidentja Kosovë