Osmani: Borelj pokazao pristrasnost, priklonio se agresoru Srbiji

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Predsednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je nakon izjave visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku bezbednost Đuzepe Borelja, optuživši ga za pristrasnost, prenosi Reporteri.

Osmani je rekla da Borelj "poštuje osnovne principe neutralnosti", umesto da optužuje Kosovo, spomenuo bi Srbiji bilo koji od prekršenih briselskih sporazuma"

„Prvo pravilo svakog procesa medijacije je nepristrasnost. Ono što smo danas videli od gospodina Borelja je da je bio očigledno pristrasan, priklonio se agresoru i predstavljao potpuno iskrivljenu stvarnost. Da je Borelj poštovao osnovne principe neutralnosti, on bi Srbiji pomenuo bar neki od ovih prekršenih Briselskih sporazuma, umesto da optužuje Kosovo”, napisala je Osmani.

Dodala je da Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja dugoročnog mira i stabilnosti, kao i reda i zakona na celoj svojoj teritoriji.

„Mir i stabilnost se ne mogu postići prilagođavanjem onima koji imaju hegemonističke ambicije. Ali, Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja dugoročnog mira i stabilnosti, kao i reda i zakona na celoj svojoj teritoriji”.