Alen sa Osmani: ZSO suštinski korak Kosova na evroatlantskom putu

Vjosa Osmani i Elizabet Alen
Izvor: Kosovo Online

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen poručila je danas u Prištini da SAD podržavaju evroatlantske integracije Kosova, na kojem je suštinski korak formiranje Zajednice srpskih opština.

Alen je, nakon sastanka sa kovoskom predsednicom Vjosom Osmani, prenela da su imale produktivan sastanak u vezi sa širenjem dezinformacija, podrškom civilnog društva i multilateralnim angažmanom.

"Razgovarale smo o ključnim pitanjima evroatlantskog i evropskog puta Kosova. Podržavamo put Kosova ka evroatlantskim institucijama kroz blisku saradnju i u koordinaciji. Znam da je to veoma važno i za vas. Razgovarale smo i o glavnim koracima na evroatlantski put Kosova, a to je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom", rekla je Alen, prenela je Gazeta ekspres.

Na sastanku je bilo reči i o ulaganjima u mlade i obrazovanje, kako bi im se osigurala svetla budućnost, dodala je Alen.

Osmani i Alen su potpisale Sporazum o razumevanju između SAD i Kosova, protiv širenja dezinformacija.

Osmani je rekla da je i to dokaz jačanja odnosa sa SAD.

"Ovaj sporazum dokaz je jačanja odnosa između naše dve zemlje, kako bismo udružili snage protiv manipulacije informacijama iz stranih zemalja. Ovaj SAD olakšava razmenu informacija, i podstaći će veću i kontinuiranu koordinaciju institucija, civilnog društva i drugih strana", rekla je Osmani.

Spomenula je i ruske napade preko Srbije, tvrdeći da "ni Kosovo nije pošteđeno".

"Ovo ne samo da je uznemirujuće, već predstavlja i rizik za destabilizaciju našeg regiona. Rusija na ovaj način pokušava da izvrši uticaj ciljajući na uspehe i dostignuća zajedničkog angažovanja Kosova sa demokratskim državama, posebno sa SAD", navela je Osmani.

Alen je kazala da Sporazum SAD i Kosova detaljno opisuje izgradnju strateških komunikacionih kapaciteta kroz evropsku digitalnu diplomatiju, razmenu i druge okvirne aktivnosti.

"Prepoznajemo da autoritarne vlade manipulišu informacijama i šire dezinformacije kako bi uticale na ljude širom sveta da izazovu haos, podele i smanje poverenje u institucije, posebno demokratske. Bezbednost i stabilnost u Južnoj i Centralnoj Evropi, posebno na Balkanu, za Zapad je u vrhu prioriteta, što sam istakla u svakom delu mog boravka u regionu", rekla je Alen.