Osmani: Dijalog treba da se završi uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije

Lajčak, Osmani i Palmer
Izvor: Kosovapress

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas da bi proces dijaloga u Briselu trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije, prenosi Kosovo pres.

Tokom sastanka sa zamenikom pomoćnika Američkog Državnog sekretara Metju Palmerom i evropskim komesarom za dijalog Miroslavom Lajčakom, ona je ponovila stav da je za Kosovo neophodno da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, ustavnu i državnu unutrašnju regulativu, kao i i funkcionalnost.

Pored toga, Osmani je naglasila pitanje nestalih osoba tokom nedavnog sukoba na Kosovu, kao prioritet u ovom procesu.

"Očekujemo da će se proces završiti uzajamnim priznavanjem, poštujući ove principe i da će sporazum biti u potpunosti sprovodiv", rekala je Osmani.

Palmer i Lajčak su sa svoje strane ponovili punu podršku procesu dijaloga i njegovom zaključenju konačnim sporazumom između Kosova i Srbije.

Inače, Osmani je naglasila da su kosovske Institucije maksimalno usredsređene na upravljanje pandemijom, sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i ekonomski razvoj zemlje, kao osnovnih prioriteta državnih institucija.

Zahvalila je SAD i EU na podršci koju su pružili građanima Kosova u ovom teškom vremenu za sve. Izrazila je zahvalnost Evropskoj Uniji na doniranju vakcina i izrazila nadu da će SAD takođe podeliti izvestan broj vakcina građanima Kosova.