Osmani dobitnica Evropske nagrade Kudenhov-Kalergi

Osmani
Izvor: "X"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dobitnica je ovogodišnje Evropske nagrade Evropskog društva Kudenhov Kalergi.

Evropsko društvo Kudenhov-Kalergi, nazvano po osnivaču Panevropske unije Rihardu Kudenhov-Kalergi ima, odlučilo je da ovogodišnju Evropsku nagradu dodeli predsednici Kosova Vjosi Osmani i šefici moldavske države Maji Sandu.

„Ova nagrada se dodeljuje ličnostima koje se žalažu u duhu panevropske ideje za miroljubibo evropsko ujedinjenje. Obe predsednice se zalažu za jasnu evropsku orijentaciju svojih zemalja i brane je posvećeno, posebno imajući u vidu delikatnu situaciju bezbednosne politike regiona“, navodi se u saopštenju Društva.

Osmani, kako se podvlači, "imajuchi u vidu pretnje iz Srbije zalaže se za demokratiju, vladavinu prava i za integraciju Kosova u EU".

„Ona je uporni zagovornik transatlantskih odnosa i u svojim zalaganjem neguje filozofiju arhitekte kosovske nezavisnosti Ibrahima Rugove, kome je ova nagrada uručena pre 20 godina“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Evropskog društva Nikolaus fon Lihtenštajn rekao je da je namera da se nagradom oda priznanje politici dve predsednice i ukaže na potrebnu izgradnju spoljne i bezbednosne dimenzije EU.

Osmani je na drušvenoj mreži "X" navela da priznanje predstavlja trajnu posvećenost kosovskim vrednostima.

"Počastvovana sam dodelom Evropske nagrade od strane društva Kudenhov Kalergi. Ovo priznanje ne odražava samo moje napore, već i trajnu posvećenost kosovskim vrednostima. Kao drugi predsednik Kosova koji je primio ovu nagradu, posle predsednika Rugove, ova nagrada ima poseban značaj", poručila je Osmani.