Osmani sa Hovenijerom: Kršenje ljudskih prava i sporazuma o slobodi kretanja od strane Srbije

Osmani i Hovenijer
Izvor: Predsedništvo Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom sa kojim je razgovarala o najnovijim dešavanjima na Kosovu, procesu članstva u Savetu Evrope, kao i o glasanju na severu Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva Kosova, Hovenijer je uputio čestitke Osmani na uspešnom izdanju Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost.

"Na sastanku je razgovarano i o najnovijim dešavanjima u zemlji, gde je Osmani istakala ozbiljno kršenje ljudskih prava i sporazuma o slobodi kretanja od strane Srbije, kroz zatvaranje državljana Kosova u pograničnim oblastima i neprihvatljiv tretman prema njih, kao i protivzakonita hapšenja pripadnika Kosovske policije", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, dodaje se, bilo reči i o procesu članstva Kosova u Savetu Evrope, kao i o pripremama za nesmetano odvijanje procesa glasanja koje će se ovog vikenda održati na severu.

"Tema razgovora bile su pripreme koje se vrše, kao i koordinacija sa saveznicima uoči sledećeg sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kome će Kosovo predstavljati predsednica Osmani", ističe se u saopštenju Predsedništva.