Osmani i Kurti odali počast palim vojnicima NATO-a na Kosovu

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

U okviru obeležavanja 23. godišnjice Dana mira, predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, odali su počast ispred Spomen-ploče palim borcima NATO-a tokom služenja na Kosovu i tom prilikom istakli da je prijateljstvo sa SAD i NATO alijansom svetinja, prenosi Kljan Kosova.

Osmani je rekla da su 12. juna 1999. godine vojnici NATO-a ušli na Kosovo dajući poruku o slobodi i zaustavljanju stradanja albanskog naroda.

"Prijateljstva koja su izgrađena sa SAD i svim državama članicama NATO-a su nam svetinja, čuvamo ih, ali ih pre svega negujemo dalje jer su našoj Republici na putu dalje potrebni takvi prijatelji, prijatelji sa kojima delimo zajedničke vrednosti slobode, demokratije i mir. I danas, kada su ove vrednosti ugrožene na našem kontinentu, mi stojimo uz njih, dajući svoj doprinos ma koliko mali, dokazujući da sloboda, demokratija i principi kao što su suverenitet i nezavisnost u našoj zemlji i svuda u svetu moraju da budu sačuvani i poštovani", rekla je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da svojim svakodnevnim radom dokazuju da je intervencija NATO-a za oslobađanje Kosova bila veoma vredna truda.

"NATO avioni su bombardovali 78 dana, ali 12. jun je dan kada su se kopnene trupe, NATO pešadija pridružile vazdušnim udarima i tako omogućile da 23 godine slavimo 12. jun kao Dan oslobođenja i mira. Ovo je dan kada radost i ponos nadvladavaju naš bol i tugu, sećamo se svih poginulih, sećamo se i onih koji nisu među nama iz redova NATO-a koji su ili pali u službi ili poginuli dajući veliki doprinos oslobođenju zemlje", poručio je Kurti.

Povodom 23. godišnjice, Dana oslobođenja, Kurti i Osmani su danas najpre odali počast na grobu bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Pre 23 godine, 50.000 NATO vojnika je raspoređeno na Kosovu, zajedno sa Privremenom upravom Ujedinjenih nacija.