Kurti: Insistiraćemo na pravdi za sve žrtve

Kurti i Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Kosovoski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će insistirati na pravdi za sve žrtve ratnih sukoba, prenosi Ekonomija onlajn.

"Insistiraćemo i obavezati se na pravdu za sve žrtve, za svu štetu i patnje koje su nam nanete. Na ovaj način, zajedno sa narodom Kosova, koji je izuzetan, pred nama je sigurna i mnogo bolja budućnost", rekao je Kurti, koji je zajedno sa predsednicom Vjosom Osmani odao počast bivšem predsedniku Ibrahimu Rugovi, a povodom Dana mira, odnosno 23. godišnjice od ulaska NATO snaga na Kosovo.

Tom prilikom Kurti je za Rugovu rekao je da je pre nego što je postao predsednik Kosova, bio posvećen intelektualac koji je radio na dobrobiti Kosovskog naroda.

"Danas obeležavamo oslobođenje zemlje, mir na Kosovu, slobodu naroda i istovremeno se sećamo onih koji su doprineli, radili, žrtvovali se da budemo živi i slobodni i sa mogućnostima za napredak. Ne možemo zamisliti humanost, strpljenje, smirenost u politici bez predsednika Ibrahima Rugove, koji je pre nego što je postao predsednik, bio posvećeni intelektualac ​​koji je svojim insistiranjem dao izuzetan doprinos internacionalizaciji albanskog i kosovskog pitanja, posebno tokom divlje okupacije Srbije koja je kulminirala genocidom nad našim narodom", naveo je Kurti.

Kurti je zajedno sa Osmani obišao i Memorijalnom kompleksu "Adem Jašari", u Prekazu.

Tamo je on istakao da "oslobodilačkog rata" niko ne može da se seti a da ne pomisli na Adema Jašarija i njegovu porodicu.

"Njihova slava je večna, kao i naše neizbrisivo sećanje", rekao je Kurti.