Osmani: Intenzivni napori da se nađe prihvatljivo rešenje za registarske tablice u roku od 48 sati 

Antonio Tajani, Vjosa Osmani i Gvida Krozeto
Izvor: Klan Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je zamenika italijanskog premijera i šefa italijanske diplomatije Antonija Tajanija i ministra odbrane Gvida Krozeta i tom prilikom istakla da kosovske institucije u koordinaciji sa saveznicima ulažu intenzivne napore da pronađu prihvatljivo rešenje za pitanje registarskih tablica u roku od 48 sati, prenosi Kljan Kosova.

Kako se navdi u saopštenju Predsednišva Kosova, Osmani je sa italijanskim ministrima razgovarala o najnovijim dešavanjima na Kosovu i dijalogu sa Srbijom.

Prema njenim rečima, Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo preko "nelegalnih struktura" na severu Kosova, dodaje se u saopštenju.

Osmani je izrazila posvećenost miru, bezbednosti i vladavini zakona na celom Kosovu i naglasila da je za uspeh procesa dijaloga neophodan jednak tretman uključenih strana.

Kosovska predsednica je podvukla da bi konačni rezultat dijaloga trebalo da bude obostrano priznanje. U tom duhu, ona je istakla da se ne sme dozvoliti da se proces dijaloga koristi kao instrument Srbije za podrivanje evroatlantskog puta Kosova.

U saopštenju se ističe da je Osmani dobila podršku italijanskog potpredsednika vlade za liberalizaciju viza, kao i za članstvo u Savetu Evrope.

Ona je rekla da ceni doprinos Italije u okviru Kfora i istakla potrebu za povećanje saradnje sa Italijom u oblasti odbrane.

"Kosovo smatra Italiju partnerom, sa kojim ima za cilj da produbi bilateralne odnose u mnogim oblastima", naglasila je Osmani, pozdravljajući ideju italijanske strane o organizovanju zajedničkog ekonomskog foruma italijanskih i kosovskih privrednika. 

Prema njenim rečima, Kosovo je napravilo važne korake u oblasti reforme pravosuđa i sprovođenja vladavine prava. Osmani kaže da Kosovo ima veliki potencijal u kvalifikovanim mladih ljudi i da nudi pogodno okruženje za strane investicije.