Osmani još nije imenovala glavnog tužioca, Isufaj na čekanju na neodređeno vreme

Vjosa Osmani
Izvor: GazzetaExpress

Predsednica Vjosa Osmani još nije odlučila o predlogu Tužilačkog saveta o imenovanju Bljerima Isufaja za glavnog tužioca, a zakon za to ne predviđa određeni rok, prenosi Gazeta ekspres. 

U Predsedništvu nisu odgovorili kada će Osmani odlučiti da li će da imenuje Isufaja za glavnog tužioca. 

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj rekao je za Gazeta Ekspres da zakon ne predviđa  rok u kom predsednik treba da o tome odluči.

"Važeći zakon ne definiše nijedan pravni rok u kome predsednik Republike treba da donese bilo kakvu odluku o predlogu Tužilačkog saveta Kosova u vezi sa ukazom o imenovanju ili odbijanjem predloženog kandidata", rekao je Miftaraj.

Poslednja odluka od koje se očekivalo da će otvoriti put za imenovanje Isufaja je doneta 4. jula budući da je Ustavni sud odbacio zahteve dvojice kandidata za glavnog tužioca, Šćipdona Fazljiua i Armenda Hamitija, koji su osporili ustavnost odluke Tužilačkog saveta Kosova od 6. aprila 2022. u vezi sa predlogom da se Bljerim Isufaj izabere na funkciju glavnog tužioca. 

Ustavni sud je saopštio da se "zahtevi proglašavaju neprihvatljivim po proceduralnim osnovama, jer podnosioci zahteva nisu iscrpili pravna sredstva" definisana Ustavom. 

Miftaraj kaže da je u tom slučaju Ustavni sud "pokazao nedostatak profesionalne hrabrosti". On dodaje da bi u ovoj fazi predsednik morao da donese odluku "u razumnom vremenskom roku".

Predsedništvo je,pre nekoliko nedelja, saopštilo da čekaju odluke Ustavnog suda povodom pritužbi dvojice kandidata za glavnog tužioca.

Evropska unija, a posebno Nemačka i SAD, u aprilu su ocenile da je iznenađujući, razočaravajući i uznemirujući način na koji je Tužilački savet odabalo Bljerima Isufaja za glavnog tužioca.

Kosovski institut za pravosuđe, Grupa za pravne i političke studije i Pokret FOL reagovali su pre tri meseca i tražili od predsednice Osmani da ne potpiše ukaz o imenovanju Isufaja jer smatraju da je taj predlog Tužilačkog saveta neprihvatljiv zbog niza nedostataka koji su narušili integritet procesa.