Bljerim Isufaj sve bliži poziciji glavnog državnog tužioca Kosova

Bljerim Isufaj
Izvor: Reporteri

Ustavni sud Kosova proglasio je neprihvatljivim žalbe dva tužioca na proces izbora glavnog državnog tužioca, što otvara put Bljerimu Isufaju za ovu funkciju, prenosi Ljajmi.

U saopštenju se navodi da je Ustavni sud razmatrao objedinjene zahteve u predmetima koje su podneli tužioci Šćipdon Fazliju i Armend Hamiti, obojica kandidati za glavnog državnog tužioca.

Ustavni sud je zaključio da dva tužioca koja su se žalila nisu iscrpela sve zakonske mogućnosti, pre nego što je predmet upućen Ustavnom sudu, proglasivši njihove zahteve nedopuštenim iz proceduralnih razloga.

Fazliju i Hamiti osporavaju ustavnost odluke Tužilačkog saveta Kosova od 6. aprila 2022. godine, kojom je predloženo da se na funkciju glavnog državnog tužioca izabere tužilac Bljerim Isufaj.

"Podnosioci predstavke nisu iscrpili pravna sredstva definisana stavom 7. člana 113. (Nadležnost i ovlašćene strane) Ustava Republike Kosovo", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Bljerim Isufaj je dobio maksimalan broj bodova na raspisanom konkursu i njegovo ime je poslao KPK na odluku, ali je predsednica Osmani izjavila da neće doneti nikakvu odluku bez razjašnjenja slučaja od strane Ustavnog suda.