Osmani: Južna Mitrovica među prirotetima za povećanje broja investicija

Vjosa Osmani i Bedri Hamza
Izvor: Kosovapress

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je Južna Mitrovica među gradovima koji imaju prioritet kada je u pitanju povećanje investicija, pogotovo stranih, što bi dovelo do smanjenja nezaposlenosti, prenosi Kosovo pres.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom te opštine Bedrijem Hamzom, Osmanijeva je rekla da se treba pozabaviti izazovima.

"Potrebna je što veća podrška. Nivo nezaposlenosti može da se smanji domaćim i stranim inevsticijama. Dajemo sve od sebe da povećamo broj investitora iz inostranstva, posebno ulaganja koja su usmerena na otvaranje novih radnih mesta. Mitrovica bi trebalo da bude među prioritetnim gradovima, jer ima potencijala za tako nešto. Od potencijala u ulaganju energetskog sektora, do investicija u sektoru turizma, posebno u regionu Bajgorske Šalje", kaže Osmani.

Ona je rekla da je na sastanku sa gradonačelnikom Južne Mitrovice bilo reči i o pitanju zaštite životne sredine.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Bedri Hamza rekao je da je kosovskoj predsednici predstavio prioritete tokom svog mandata i naveo obrazovanje i zdravstvo. 

"Razgovarali smo o situaciji u opštini Mitrovica. To je specifičnija situacija, osetljivija nego u drugim opštinama, u političkom, bezbednosnom i drugom smislu. Naši prioriteti koje smo postavili su obrazovanje, zdravstvo, kultura, omladina, sport i životna sredina ne zanemarujući druge prioritete u infrastrukturi u skladu sa našim finansijskim mogućnostima", rekao je Hamza. 

On je rekao da je od Osmani zatražio rešavanje pitanja kanalizacije i privlačenje investicija kroz finansiranje određenih projekata iz kosovskog budžeta. 

Osmani je, tokom posete Južnoj Mitrovici, položila venac na spomen-ploče u naselju Kovača, a planirano je da posetiti i osnovnu i nižu srednju školu.