Osmani: Kosovo ima mnogo prijatelja u Austriji

Osmani u Austriji
Izvor: Ekonomia online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, koja boravi u zvaničnoj poseti Austriji, izjavila je da Kosovo ima puno prijatelja u toj zemlji, prenosi Ljajmi.

"Bilo mi je zadovoljstvo biti među našim prijateljima iz Udruženja austrijsko-kosovskog prijateljstva. Hvala vam na toplom gostoprimstvu, evropskom poslaniku Lukasu Mandlu, kao i bivšoj evroposlanici i izvestiocu za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulriki Lunaček, kao i svim dragim prijateljima. Vaša posvećenost Kosovu i podrška za njega tokom godina ostaje izuzetan doprinos, na kojem smo uvek zahvalni. Bili ste naš glas kada nam je uskraćeno pravo da govorimo i zagarantovali ste nam predstavljanje na okruglim stolovima i forumima, na nekima od kojih je Kosovu i dalje uskraćeno pravo učešća", rekla je Osmani.

Ona je dodala da je na poziv Diplomatske akademoje u Beči imala zadovoljstvo da održi predavanje o Kosovu.

"Imala sam zadovoljstvo da se obratim učesnicima predavanjem o jačanju državnosti Kosova, ističući naše izazove i uspešne priče. Ovom prilikom istakla sam da je Republika Kosovo stvarnost koju svi moraju prihvatiti i što pre se tako nešto učini, uticaj će biti direktan na stabilnost i trajni mir u regionu i šire", izjavila je Osmani.

Ona  je istakla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, zbog čega je zatražila od Evropske unije da se pridržava obećanja datog gradjanima Kosova.

Osmani je izrazila uverenje da će Austrija nastaviti da bude uz Kosovo u procesu evropskih integracija.