Osmani zatražila podršku Turske za članstvo u međunarodnim organizacijama

Osmani Sadriu - Erdogan
Izvor: Reporteri

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je tokom višednevne posete Turskoj, naglasila značaj podrške te zemlje Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama, prenosi Reporteri.

Govoreći o Forumu za diplomatiju u Antaliji (ADF) i samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Osmani Sadriu je rekla da su predstavnici zemalja učesnica izrazili svoje stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i o pandemiji.

„Pandemija nas je povezala i naučila koliko smo potrebni jedni drugima“, rekla je Osmani Sadriu.

Istakla je da je, osim što je govorila na raznim sesijama u okviru ADF-a, imala i bilateralne sastanke.

„Platforma je bila veoma dobra prilika za razgovore. Pored bilateralnih odnosa, održali smo i sastanke za priznavanje Kosova kao države“, rekla je Osmani.

Dodala je da je održala sastanke i sa mladima, sa kojima je razgovarala o problemima i rešenjima mnogih pitanja, kao i „kako da omogućimo da se mladih diplomata i aktivista čuje“.

Potrebna nam je podrška Turske za članstvo u međunarodnim organizacijama

Istakla je da postoje nove teme za jačanje odnosa između Turske i Kosova, među kojima su trgovinska i kulturnu saradnja.

Prema njenim rečima Kosovo i Turska su povezane mostom građana sa Kosova koji  žive u Turskoj i obrnuto.

„Vidimo napredak u našoj saradnji u oblastima kao što su trgovina, zdravstvo i odbrana. Moramo mnogo toga da uradimo na ekonomskom planu. Stoga se radujemo saradnji sa Erdoganom i turskim institucijama“, rekla je Osmani Sadriu za Agenciju Anadolija.

Osvrnula se na područja na Kosovu u koja turski privrednici mogu da ulažu.

„Kosovo je vrlo dobro mesto za investicije. Imamo najmlađu populaciju u Evropi, naši ljudski resursi su veoma visoki, a radna snaga je jeftina. Naši građani govore nekoliko jezika i postali su majstori u polju tehnologije, 80 odsto proizvoda proizvedenih u našoj zemlji prodaje se u SAD, što pokazuje o kakvom kvalitetu je reč“, rekla je Osmani i nglasila direktnu vezu rešavanja problema nezaposlenosti sa investicija na Kosovu.

Naglasila je da je Kosovu potrebna podrška Turske za priznavanja nezavisnosti Kosova i za članstvo u međunarodnim organizacijama.

„I dalje ćemo ostati u kontaktu kako bismo učinili sve što je vezano za ovo pitanje na međunarodnoj sceni, nastaviti snažnu podršku Turske, ne samo njenim glasanjem, već i da bismo dobili podršku dijaspore. Jer to nije samo za našu dobrobit i razvoj, već je važno i za mir i stabilnost u regionu“, rekla je Osmani.

Nema problema sa priznavanjem nezavisnosti Kosova

Između ostalog, ističući da su bilateralni sastanci na marginama ADF-a bili plodonosni, rekla je da se „Kosovo suočava sa mnogim problemima koje stvaraju Srbija i Rusija protiv procesa priznavanja. Želim da naglasim da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i ništa nas ne može sprečiti u ovome“, kaže Osmani.

Dodala je da je više od 100 zemalja priznalo Kosovo.

„U političkom smislu, Međunarodni sud pravde presudio je da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Prema tome, nema problema u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova od strane drugih zemalja“, rekla je Osmani Sdriu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekla je da je pitanje statusa Kosova rešeno zauvek.

„Trenutni dijalog nas vodi ka tome kako da živimo jedni pored rugih kao komšije, uklanjanju trgovinskih barijera, razgovoru o nestalima u ratu i rešavanje pitanja za dobro naroda dve suverene države“, rekla je Osmani Sadriu.

Podvukla je da se nezavisnost i granice Kosova ni na koji način neće naći za pregovaračim stolom, i naglasila da bi otvaranje tih pitanja u dijalogu destabilizovalo region.

Ocenila je da bi se ubrzavanjem procesa priznanja Kosova ubrzao i proces evropske integracije.

EU nije održala reč u vezi sa liberalizacijom viza

„Moram reći da je EU strana koja nije učinila ono što bi trebalo da uradi, naročito na polju liberalizacije viznog režima, iako smo ispunili uslove pre 3 godine, EU još uvek nije ispunila to obećanje“, rekla je Osmani Sdriu.

Naglasila je da neke zemlje EU postavljaju prepreke tom procesu iako su Evropska komisija i Evropski parlament na strani Kosova.

Izrazila je nadu da će proces EU biti ubrzan za Albaniju i Severnu Makedoniju, iako je odložen za region.

Ocenila je da Srbija nije iskrena kada je reč o članstvu u EU.

„Ne možete tražiti članstvo u EU radeći sve sa Rusijom u ekonomskom, vojnom i trgovinskom smislu, povećavajući ruski uticaj u regionu. Moraju da odluče šta žele. Za naš region EU treba da bude jedina opcija. EU je uvek naša jedina opcija i strateški cilj“, rekla je Osmani -Sadriu.