Osmani: Formiranje ZSO posle prijema Kosova u Savet Evrope

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da se Kosovo obavezalo da formira Zajednicu srpskih opština u Skupštini ratifikujući sporazum iz 2013. godine, ali i Osnovnim sporazumom iz februara 2023. godine, prenosi Reporteri. Ona je navela da je to jedna od obaveza nakon članstva Kosova u Savetu Evrope.

Osmani je to rekla komentarišući pismo koje je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufca poslala izvestiocu za Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakjoani, a u kojem su se obavezali za sprovođenje sporazuma koji podrazumeva formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Tumačenja koje je dala gđa. Dora Bakojani, odnosno pojedini poslanici su njihova, ali ako pročitate njeno pismo, paragraf 11 izveštaja, postaje jasno da se kada se govori o Udruženju o tome se govori kao o jednoj od post-članskih obaveza. To nije obaveza iz marta 2024. godine, već osnovnog sporazuma iz 2023. godine koji je prihvatila kosovska delegacija", izjavila je Osmani dodajući da se formiranje ZSO ne traži od Kosova pre prijema u Savet Evrope.

"Moj zahtev je bio da se u pismu uključi deo koji ističe da se svaka obaveza Republike Kosovo sprovodi u skladu sa ustavnim zakonom, zakonima Republike Kosovo, Ustavom i presudama Ustavnog suda. To je naš okvir, nikada nećemo izaći iz njega", rekla je Osmani posle konferencije koju su organizovali Univerzitet u Prištini i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije Natoa na Kosovu.

Dodala je da očekuje da danas Komitet za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope prihvati izveštaj Dore Bakojani, kao i da će Generalna skupština onda preporučiti članstvo.