Osmani: Naši saveznici nikada nisu bili za srpski dinar

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je zatvaranje paralelnih opština na Kosovu obaveza koja proizilazi iz sporazuma između Prištine i Beograda potpisanog 2013. godine. Govoreći o odluci kosovske Centralne banke o ukidanju dinara, Osmani je istakla da saveznici Kosova nikada nisu bili za srpski dinar.

Osmani je, na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, istakla da saveznici Kosova nikada nisu bili protiv Ustava Kosova, niti za srpski dinar.

"Naši saveznici nikada nisu bili protiv Ustava Kosova. Naši saveznici nikada nisu bili za srpski dinar. Oni nikada nisu bili protiv vladavine prava, naprotiv, svaki supeh koji smo postigli, postigli smo zajedno sa našim saveznicima. Ne vidim ništa nenormalno u saradnji kosovskih institucija i naših međunarodnih saveznika u pronalaženju veoma efikasnih načina na koje bi građani bili informisani o tome kako će se sprovoditi uredba CBK, koja nije propis prema dinaru, ali jeste propis koji se odnosi na sprečavanje pranja novca. Naša saradnja i koordinacija sa saveznicima u pronalaženju načina za što delotvorniju i dugoročnu primenu našeg Ustava nije loša stvar, ali kako istorija dokazuje, to je najbolja i najmudrija stvar za Kosovo", rekla je ona.

Osmani ističe da Srbija nikada nije "preduzela mere protiv nelegalnih struktura", već ih je samo ojačala.

"2013. godine potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera Kosova i Srbije. Ovaj sporazum obavezuje Srbiju da od tada demontira sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na Kosovu, ne samo da nije preduzela mere, već je osnažila strukture, one su se pretvorile u bande koje organizuju terorističke napade na Republiku Kosovo. Kosovo ima ustavnu obavezu koja proizilazi iz Briselskih sporazuma i ima zakonsku obavezu da ne dozvoli da te strukture funkcionišu, da obezbedi sve naše građane", rekla je Osmani.

Osmani je istakla da je Nemačka stajala uz Kosova u teškim periodima.

"Nemačka je bila uz nas ne samo u teškim periodima za narod Kosova, već i u procesu formiranja države i izgradnje države i nastavlja da bude naš jak saveznik, sve dok jačamo našu demokratiju i našu međunarodnu poziciju", rekla je ona.

Dodala je da je sa nemačkim ministrom odbrane razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa. 

"Poseban osvrt je bio na to kako naše zemlje mogu dalje da unaprede saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane. Naša vojna saradnja je dinamična i u stalnom razvoju, uključujući vredan doprinos i posvećenost Nemačke u podršci KBS“, poručila je Osmani.

Ona je rekla i da je Kosovo pouzdan i posvećen partner Nemačke i Natoa, pominjući utočište Avganistancima, podršku Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji.

"Sada je vreme da se Kosovo pridruži svojim partnerima kao članica Natoa, počevši od Partnerstva za mir. Takav korak bi pozitivno uticao na sigurnost, mir i stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana. Nažalost, državna politika Srbije konstantno osporava teritorijalni integritet Kosova i obavezuje se na akte agresije na Kosovo. Da bismo sprečili ove napade u budućnosti, potrebna nam je podrška Nemačke, kao i saveznika i partnera drugih evroatlantskih zemalja", naglasila je predsednica Kosova.