Osmani neće imenovati državnog tužioca bez detaljne analize i konsultacija

Vjosa Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Kancelarija predsednika prihvatila je predlog Tužilačkog saveta Kosova za imenovanje Bljerima Isufaja za glavnog državnog tužioca, izjavio je savetnik za medije predsednice Vjose Osmani, Bekim Kupina, prenosi Kljan Kosova.

On je potvrdio da neće imenovati Bljerima Isufaja za glavnog državnog tužioca bez analize pristigle dokumentacije i  konsultacija sa organizacijama koje su nadgledale proces njegovog izbora.

"Znajući značaj ovog procesa, Kabinet predsednika je počeo da sagledava i detaljno analizira svu pristiglu dokumentaciju, činjenice i okolnosti u vezi sa ovim procesom. Predsednica je u komunikaciji sa zainteresovanim stranama i narednih dana će se sastati sa predstavnicima organizacija koje su pratile proces izbora glavnog tužioca kako bi čula njihove primedbe na tok ovog procesa", kazao je Kupina.

Kako je dalje naveo, predsednica Osmani smatra da predloženi kandidat, između ostalog, mora da ispunjava kriterijum integriteta.

"Predsednica podvlači da proces izbora glavnog tužioca mora biti kredibilan i kako bi se obezbedilo da poverenje građana u Državno tužilaštvo ne bude narušeno. Predsednica je takođe naglasila da predloženi kandidat mora da ispunjava sve zakonske uslove, uključujući i uslove integriteta", kazao je Kupina.

Proces izbora Bljerima Isufaja za glavnog državnog tužioca naišao je na oštre reakcije organizacija koje su pratile ovaj proces, kao i ambasadora zemalja Kvinte i šefa Kancelarije EU na Kosovu.