Osmani: Odluka CBK ostaje, plan tranzicije uz saradnju sa saveznicima

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da razgovori o tome kakav će biti tranzicioni plan za primenu nove uredbe Centralne banke Kosova još traju i da će se uzeti u obzir svačija zabrinutost, prenosi Indeks onlajn.

Ona je rekla da međunarodni partneri ne traže da se ne poštuje Ustav, već da traže tranzicioni plan za primenu uredbe CBK.

„SAD i drugi saveznici ne traže od nas da zadržimo dinar i ne treba da stvaramo utisak da neko traži od nas da ne poštujemo Ustav jer to nije istina. Dakle, imamo potpuno razumevanje i, zapravo, zajednički cilj sa našim saveznicima, posebno sa SAD, je da se naš ustav u potpunosti poštuje. Sve o čemu se razgovara je plan tranzicije za sprovođenje uredbe CBK, tako da nema veze sa radom CBK, uredba ostaje onakva kakva jeste. Institucije za sprovođenje zakona, kao i za svaku drugu odluku, grade plan implementacije. Čak i u ovom slučaju se i dalje nastavljaju rasprave o tome kakav će biti plan tranzicije implementacije, koji će uzeti u obzir svačiju zabrinutost”, kazala je Osmani.

Ona je istakla da je kao predsednica stalno podsticala institucije na maksimalnu saradnju sa saveznicima.

„Kao i svaki drugi put, saradnja sa našim saveznicima nikada ne odvede Kosovo na pogrešan put, tako da kao predsednica stalno ohrabrujem institucije da maksimiziraju saradnju, jer kad god delujemo zajedno, mi smo mnogo jači i tražim isto i sada. Uverena sam da smo na pravom putu, da se ovaj plan tranzicije ostvari uz saglasnost svih i da budemo efikasni kao celina, ali zajedno sa svojim saveznicima u primeni našeg Ustava u svakom uglu zemlju“, rekla je ona.