Ćaljaj: Odluka o dinaru legalna, ali bez koordinacije, SAD mogu da kazne Vladu Kosova

Rašit Ćaljaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratske partije Kosova Rašit Ćaljaj je u intervjuu za Gazeta Blic rekao da su SAD po pitanju dinara oštro govorile na račun Vlade, pozivajući se na izjavu Džejmsa O'Brajena, prenosi Gazeta blic. 

"Ako analiziramo izjavu koju je dao poznati diplomata, čovek moćne države, mogu reći da je to više nego grub jezik prema Vladi Kosova, pošto se u diplomatiji biraju reči i pazi sa izrazima, ovaj put on je zadao veliki udarac Vlad, ali nažalost i  državi i građanima. Znam da je ono što je O'Brajan rekao posvećeno Vladi Kosova, ali Kosovo je pod merama EU i to u najmanju ruku pogađa Vladu, a mnogo više uglavnom narod Kosova i svaki takav rečnik u odnosu na Vladu, u odnosu na Aljbina Kurtija, indirektno pogađa albanski narod Kosova i zajednice koje ovde žive. Narod ne zaslužuje ovakve kritike iz SAD, pošto znamo su oni glavna država koja je doprinela da mi danas uživamo u slobodi", kaže on.

Ocenjuje da bi trebalo biti mnogo više oprezan sa partnerima, jer SAD pokazuje da postoji mogućnost kažnjavanja Vlade Kosova.

"Zbog toga, mi kao država moramo paziti da svoje partnere, a glavno zapažanje koje smo videli je da kada neko kaže da pazite da vas ne tretirate kao partnere, onda u tome postupamo recipročno i to govori da SAD gledaju na mogućnost kažnjavanja Vlade Kosova", ocenjuje. 

Ćaljaj ističe da je odluka o ukidanju dinara zakonita, ali da je nepromišljena i bez koordinacije, jer Srbi na severu su pod kontrolom Srbije i da treba proračunati mogućnosti za tenzije.

Poslanik DPK kaže da je Srbija "majstor manipulacija" i da će pokušati da pošalje poruku svetu da Kosovo pokušava da izazove humanitarnu krizu i protera Srbe.

"Srbija je majstor manipulacija. Ono što se dogodilo na severu je početak talasa tenzija na Kosovu, pošto je poznato da Srbija to eksploatiše, posebno pozivajući se na humanitarna pitanja, praveći propagandu svuda u svetu. Znate da je poslala pisma i većini zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i pokušava da iskoristi starce, decu, žene da pošalje poruku svim zemljama da Kosovo hoće da izazve humanitarnu krizu i da Kosovo u stvari pokušava da protera Srbe sa Kosova, što nije tačno", kaže on. 

Ćaljaj smatra da treba delovati oprezno, na osnovu informacija iz institucija međunarodne bezbednosti.

"Opet kažem, moramo biti oprezni u svojim koracima i onda uvek analizirati informacije bezbednosnih institucija, OAK, policije, KBS-a i informacije partnera koji dolaze i onda u skladu sa tim informacijama sprovoditi akcije, uvek na oprezan način", zaključuje on.