Osmani: "Otvoreni Balkan" prostor za ekspanziju srpske hegemonije

Vjosa Osmani
Izvor: Print Screen

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" postor za širenje "srpske hegemonije", prenosi Koha.

Ona je na konferenciji za medije nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom rekla da u tom pogledu ima drugačije mišljenje od Pahora.

"Naravno da imamo drugačije mišljenje o ovom pitanju. Imali smo priliku da o tome danas razgovaramo uz obostrano poštovanje. Za nas je 'Otvoreni Balkan' prostor za širenje srpske hegemonije. U trenutku kada Srbija pokušava da igra vodeću ulogu u ovoj inicijativi, nema dobrih namera u odnosu na naš region. Drugačije bi bilo da je Srbija država koja ima za cilj mir i stabilnost i da je priznala Kosovo", rekla je Osmani. 

Prema njenim rečima, Srbija ima za cilj da Kosovo ulazi u takve inicijative kao njena pokrajina, a realnost je sasvim drugačija. 

"Pošto je Kosovo nezavisna i suverena država, naravno takve inicijative ne služe interesima naše zemlje, niti regiona. Postoje neke druge brige. Ova inicijativa je prekršila osnovni princip regionalnih inicijativa, a to je inkluzivnost", rekla je Osmani. 

Dodala je da je kada je prvobitno pokrenuta inicijativa, postojale su samo tri ili dve države. 

"Prekršen je princip jednakog tretmana svih država. Treće, zabrinuti smo zbog činjenice da bi to postalo čekaonica i dalo razloga skepticima unutar EU da nas puste da se dugo bavimo jedni drugima, a ne da razjasnimo našu evropsku perspektivu", rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je dodala da se druge brige odnose na ekonomiju, bezbednost i politiku.

Osmani je navela da je Srbija deo mnogih drugih regionalnih inicijativa, gde je Kosovo ravnopravan deo, ali da ni tamo Srbija ne poštuje dogovore.

"Mislim da je vreme da razgovaramo o strani koja ne sprovodi dogovore, a to je Srbija. Nije sprovela dve trećine postignutih sporazuma. "Uzmimo Berlinski proces, gde je Kosovo ravnopravno, mi podržavamo ovaj proces. Predvođen nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom, ima punu podršku EU. Uprkos ovom visokom nivou rukovodstva, Srbija nastavlja da ne primenjuje tamo potpisane sporazume. Posebno onaj potpisan u Londonu za nasilno nestala lica. Ako ne sprovodi sporazume kredibilnog procesa kao što je onaj u Berlinu, zamislite koliko će sprovodite sporazume u procesu u kome ima vodeću ulogu", rekla je Osmani.", rekla je Osmani.

Po njenim rečima Kosovo je ispunilo najveći deo postignutih sporazuma.

"Kosovo je primenilo 90 odsto sporazuma. Ono što nije sprovelo je Zajednica srpskih opština. Jasno je rečeno da to nije u skladu sa Ustavom da ZSO ima izvršna prava. To predstavlja kršenje Ustava", kaže Osmani.