Osmani: Srbija nije zainteresovana za pravno obavezujući sporazum

Osmani i Pahor
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom da je Kosovo uvek bilo konstruktivna strana u dijalogu Beogarada i Prištine, i da je utisak da Srbija nije zainteresovana za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom, prenosi Ljajmi. 

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare dodala da je u tom procesu, kako je to, po njenim rečima, pomenuo američki predsednik Džozef Bajden, uzajamno priznanje ono što bi trebalo da bude u fokusu.

"Naš severni sused ne želi stabilan i miran Zapadni Balkan, stoga se koristi drugačijom retorikom koja destabilizuje region i zato verujem da će EU biti jasna u odnosu na Srbiju i da će nastojati da zaustavi huškačku i destabilizujuću retoriku. Nažalost, Srbija nastavlja da destabilizuje Kosovo kroz nelegalne strukture na severu, a povećanje ruskog uticaja predstavlja pretnju da destabilizuje region, jer ovo povećanje ruskog uticaja nikada nije bilo dobronamerno, već da se bori protiv sistema zasnovanih na vrednostima kao što su NATO i EU. Za borbu protiv ovih destabilizujućih tendencija potrebni su nam naši prijatelji i prijatelji Slovenije", navela je Osmani. 

Ona je izrazila zadovoljstvo razgovorom sa "prijateljem Kosova" o dešavanjima ne samo na Kosovu, nego i u regionu.

"Veoma prijateljski odnosi sa Slovenijom datiraju još od 90-ih godina, deo nastojanja za nezavisnost vođen je u Sloveniji. Slovenija je podržavala napore Kosova za nezavisnost, ali i u posleratnoj fazi, bilo kroz vojne snage, ali i uz mnogo doprinosa političkom i diplomatskom podrškom. Zainteresovani smo za produbljivanje ove saradnje u obrazovanju, zdravstvu i mnogim temama od zajedničkog interesa. Naravno, Kosovo ima jasan put i to je put evroatlantskih integracija. Mi nismo videli drugi put osim EU i NATO", rekla je Osmani.

Navela je da vizna liberalizacija za građane Kosova kasni, da to šteti kredibilitetu EU i da to treba da se desi što je pre moguće i bez oklevanja.

"Želim da zahvalim Pahoru na punoj podršci i tražim dalju podršku da ubedim čak i one zemlje koje oklevaju", rekla je Osmani.