Osmani pisala Bajdenu, zatražila pomoć SAD za članstvo Kosova u NATO

Osmani i Bajden
Izvor: Reporteri

Predsednica Kosova Vjosa Osmani uputila je 10. marta pismo predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu u kojem je zatražila pomoć SAD za ulazak Kosova u NATO, prenosi Telegrafi.

Osmani je istakla da je Kosovo danas ključni faktor u promovisanju regionalne stabilnosti. Navela je i da SAD u "ovom izazovnom vremenu za sve", mogu da računaju na podršku Kosova.

„Evropa se suočava sa najmračnijim i najopasnijim vremenima od kraja Hladnog rata. Dok delimo zajednički cilj zaštite i unapređenja globalne bezbednosti, članstvo Kosova u NATO-u postalo je veoma važno. Argumenti protiv članstva Kosova u NATO-u zanemaruju važnost bezbednosti na Zapadnom Balkanu i ne služe interesima slobodnog demokratskog sveta, koji je pod sve većom opsadom autoritarnih tendencija i njihove agresivne politike“, napisala je Osmani.

Izražavamo uverenje, dodala je, da će Sjedinjene Američke Države iskoristiti svoje vođstvo i uticaj da aktivno podrže i unaprede složeni proces članstva Kosova u NATO-u, počevši od programa Partnerstvo za mir.

"Radujem se da ću vas lično sresti što je pre moguće", napisala je Osmani u pismu američkom predsedniku.