Osmani: Povećavamo kapacitet za prijem avganistanskih izbeglica

Vjosa Osmani
Izvor: kk.rks-gov.net

Predsednica Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo povećava kapacitete za prihvat avganistanskih izbeglica, ne navodeći koliko će njih doći, prenosi Koha.

Osmani je dodala da je sve spremno za prihvat prve grupe izbeglica, na jednoj od planiranih lokacija.

"Spremni smo da prihvatimo prve izbeglice. Radimo na povećanju kapaciteta za što veći prihvat. Ne mogu da govorim o broju ili lokaciji na kojoj će biti smešteni. Kada će stići zavisi ti od toga kako je njihov prevoz organizovale SAD. Spremni smo, otvorenim vratima i otvorenim srcem", rekla je Osmani u razgovoru za britanski "Skaj njuz".

Dodala je da će saopštiti datum dolaska prve grupe izbeglica kada bude dobila informacije. Takođe je istakla je da je pet građana Kosova u Avganistanu zatražilo pomoć od institucija za evakuaciju i da su svi drugi ranije napustili Avganistan ili su već evakuisani.

Naglasila je da nema zahteva za status boravka, jer će Kosovo biti privremeno utočište za izbeglice, koje su se prijavile za odlazak u SAD.

"Razgovori koje smo vodili sa SAD bili su o ljudima, zaposlenim u američkoj vojsci, koji su već izrazili interesovanje za direktan odlazak u SAD", rekla je Osmani.

Istakla je da će im Kosovo pružiti utočište koliko god to bude bilo potrebno.

"Naša vrata su otvorena i nema zemlje na svetu koja razume bol izbeglica više od nas", poručila je Osmani.

Miodrag iz Peći
21. Avgust 2021.
Što ste tako lucemerni?
Pa vi niste vratili ni jednog od 250.000 proteranih Srba i Roma već ste im uzurpirali stanove, kuće i imanja kao i radna mesta i lokale a jedinu povratnicu u Đakovici i to ženi razbijate vrata i prozore i zaplenjujete blindirana vrata, branite pekarima i piljarima da joj prodaju hranu i šaljete lopive da joj kradu lekove (insulin) samo zato što ih ne možete obezbediti svojim građanima.
Sile
21. Avgust 2021.
Tako je to kada emas svoju drzavu, diriguje onaj koji ti dade teritoriju da se igras drzave , moras da radis sta se naredi 😇