Osmani prekršila Ustav smenom konzula, ostaje bez funkcije predsednika?

Vjosa Osmani

Presuda Ustavnog suda iz 2012. godine mogla bi da bude razlog za ostavku Vjose Osmanija sa mesta vršioca dužnosti predsednika Kosova, piše Gazeta Ekspres.

Od šest ovlašćenja koja ona nema kao vršilac dužnosti predsednika, presuda Ustavnog suda navodi upravo imenovanje i razrešenje šefova diplomatskih misija.

Ispostavilo se da je Vjosa Osmani prekršila Ustav kada je prošle nedelje otpustila četiri konzula, uključujući Fljakrona Šalju, sina poslanika ABK Hadži Šalje, navodi Gazeta Ekspres.

"Vršilac dužnosti predsednika Republike Kosovo vrši sva ovlašćenja predsednika, sa izuzetkom predlaganja ustavnih amandmana, proglašenja vanrednog stanja bez odobrenja premijera,  imenovanja i razrešenja sudija i tužilaca Republike Kosovo,  imenovanja i razrešenja šefova diplomatskih misija Republike Kosovo,  objavljivanja pojedinačnih pomilovanja i dodela medalja, zahvalnosti i priznanja", navodi se u presudi Ustavnog suda o predloženim ustavnim amandmanima iz 2012. godine.

Predsedništvo je prošle nedelje objavilo da je vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani ukinula je četiri uredbe o imenovanju kosovskih generalnih konzula u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

U saopštenju objavljenom tim povodom, predsedništvo je ocenilo da u prva tri slučaja generalni konzulati ne mogu biti otvoreni i generalni konzuli ne mogu biti imenovani u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

"Štaviše, na osnovu informacija koje su nam poslate, za ove generalne konzule nije bilo saglasnosti iz zemlje domaćina. Predsednica Osmani je odlučila da ukine ukaz o imenovanju generalnog konzula, u skladu sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova, koji prethodni predsednik nije uzeo u obzir", kaže se u saopštenju.

Odluka Osmanijeve usledila je nakon što je Fljakron Šala, sin poslanika ABK Hadži Šalje, imenovan za generalnog konzula u Pragu.