Osmani sa diplomatama Švedske, Austrije, Finske, Švajcarske i Beneluksa o članstvu Kosova u SE

Osmani sa diplomatama Švedske, Austrije, Holandije, Finske, Švajcarske, Luksemburga i Belgije
Izvor: predsedništvo Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zahvalila je ambasadorima i otpravnicima poslova Švedske, Austrije, Holandije, Finske, Švajcarske, Luksemburga i Belgije u Prištini, na velikoj podršci Kosovu tokom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Kako se navodi u saopštenju kabineta kosovske predsednice, predstavnici tih zemalja čestitali su Osmani na uspehu Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Osmani je podvukla da je od velikog značaja članstvo Kosova u Savetu Evrope i to kao odlučujućeg koraka ka povećanju efikasnosti zaštite prava svih građana Kosova bez razlike, dajući im pristup mehanizmima ljudskih prava koje Savet Evrope nudi.

Na sastanku su razmenjena mišljenja o daljem toku procesa članstva Kosova u Savetu Evrope, kao i izazovima i mogućnostima.

Osmani je istakla da je podrška tih zemalja Kosovu važna i u poslednjoj fazi, na glasanju Komiteta ministara koje će se verovatno održati u maju.

U tom kontekstu, ona je ponovila čvrstu posvećenost Kosova očuvanju evropskih vrednosti i standarda ističući napredak postignut u jačanju demokratskih institucija, promovisanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava.

Tokom narednih dana Osmani će se sastati i sa predstavnicima drugih država članica Saveta Evrope.