Osmani sa guvernerkom Kanade: Dijalog sa Srbijom treba da se završi obostranim priznavanjem

Osmani sa guvernerkom Kanade
Izvor: Predsedništvo Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se sa guvernerkom Kanade Meri Simon kojoj je zahvalila na pomoći koju Kanada pruža Kosovu, prenosi Telegrafi.

Iz Predsedništva je saopšteno da je Osmani na sastanku govorila i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i procesu dijaloga sa Srbijom.

„Predsednica Osmani je ponovila da cilj zemlje ostaje članstvo u EU, kao i u drugim međunarodnim organizacijama, za šta je rekla da očekuje podršku Kanade. Osmani je rekla da proces dijaloga sa Srbijom treba da se završi obostranim priznavanjem", navodi se u saopštenju i dodaje da je predsednica spomenula i preteću retoriku Srbije, kao i rastući ruski uticaj u regionu kao pretnju za destabilizaciju u ovom delu Evrope.

U saopštenju iz kosovskog predsedništva navode da je Osmani tokom razgovora sa Simon izrazila spremnost za unapređenje saradnje između Kosova i Kanade.

„Predsednica Osmani je istakla ulogu žena u donošenju odluka, videći to kao suštinski preduslov za konsolidaciju demokratije i jačanje države. U tom kontekstu, ona je istakla da Kanada ostaje dobar primer od čijeg iskustva i Kosovo može da ima koristi“, kaže se dalje.

Sagovornice su razgovarale i o mogućnostima saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, pri čemu su se dotakle spoljne politike, odbrane, ekonomske razmene, obrazovanja i drugih oblasti. 

„Predsednica Osmani je naglasila da je Kosovo već učinilo značajne korake u obezbeđivanju pogodnog i bezbednog okruženja za strane investicije, pozivajući kanadska preduzeća da istraže mogućnosti koje nudi Kosovo, kojim dominira većinski mlado stanovništvo“, piše u saopštenju.