Osmani sa Pendarovskim o koracima za deeskalaciju situacije na severu Kosova

Osmani i Pendarovski
Izvor: Gazeta ekspres

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je na marginama Samita Brdo-Brioni u Skoplju razgovarala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, i informisala ga o situaciji na Kosovu i koracima ka deeskalaciji na severu, prenosi Gazeta ekspres.

Kako su saopštili iz Kabineta predsednice Kosova, Osmani je na tom sastanku potvrdila posvećenost Kosova očuvanju stabilnih odnosa sa Severnom Makedonijom, i istakla da obe strane imaju zajedničku viziju za stabilan Zapadni Balkan, integrisan u evroatlantske strukture.

Osmani je zahvalila Severnoj Makedoniji na podršci članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Osmani je rekla da uz podršku prijateljskih zemalja Kosovo može da postigne suštinski napredak u procesu članstva u EU i NATO. i da napredak na tom putu doprinosi dugoročnom miru i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Osmani informisala Pendarovskog o koracima koje je Kosovo preduzelo u cilju deeskalacije situacije na severu.

"Pendarovski i Osmani su istakli značaj jačanja političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između Kosova i Severne Makedonije, i izrazili obostranu posvećenost unapređenju mira i regionalne stabilnosti", ističe se u saopštenju.