Osmani sa šeficom EK: Posvećeni smo deeskalaciji, EU da ukine mere Kosovu

Osmani i Fon der Lajen na konferenciji za novinare
Izvor: Kosovo Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani poručila je posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Prištini da je Kosovo posvećeno deeskalaciji i zatražila ukidanje mera koje je EU uvela Kosovu.

Osmani je rekla da su kosovske institucije pokazale konkretnu posvećenost deeskalaciji situacije i kontinuiranoj saradnji i koordinaciji sa saveznicima i partnerima.

"Na sastanku sam istakla značaj i neophodnost ukidanja mera koje su nametnute Kosovu. Naše institucije su proteklih meseci pokazale ne samo konkretnu posvećenost deeskalaciji situacije, već i punu posvećenost kontinuiranoj saradnji i koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima. Istovremeno, naše institucije su preduzele neophodne korake da garantuju nove i slobodne izbore ali, nažalost, adresa ovih prepreka i dalje ostaje u Beogradu", kazala je Osmani.

Kako je dodala, pored globalnih kolektivnih izazova, složeni izazovi kroz koje prolazi Kosovo rezultat su "destabilizujućih napora Srbije".

"Samo u poslednjih nekoliko nedelja bili smo svedoci tih destabilizujućih ambicija koje su rezultirale činom agresije na Republiku Kosovo 24. septembra, koju su izvršile terorističke, paravojne grupe Srbije. Kao što sam rekla Fon der Lajen, moramo biti ujedinjeni da odbacimo nasilje kao sredstvo za postizanje zlonamernih ciljeva koji potkopavaju same vrednosti na kojima je izgrađena EU. Kosovo je posvećeno poštovanju Ustava, koji obezbeđuje najnaprednija prava za nevećinske zajednice ne samo u regionu, već i na celom našem kontinentu", kazala je.

Takođe, Osmani je pozvala Srbiju da izruči sve osobe umešane u, kako kaže, "teroristički napad 24. septembra" u Banjskoj.

"Teroristička grupa umešana u napad 24. septembra mora da se suoči sa pravdom na Kosovu. Nastavićemo da primenjujemo najviše standarde za pravično suđenje i pozivamo Srbiju da izruči pojedince i zvaničnike koji su učestvovali u planiranju, finansiranju i organizaciji ovog terorističkog akta", dodaje.

Osmani tvrdi da je pročitala nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji je u Prištinu donela "velika petorka" izaslanika EU i Kvinte, ali nije iznela detalje da li je on u skladu sa Ustavom Kosova.

"Pročitala sam i analizirala, ali ću svoje ocene dati pismeno kada budemo imali potpis na ovaj dokument. Takođe, ocenu ustavnosti ovog predloga trebalo bi da da Ustavni sud", navela je Osmani.