Osmani: Tužilački savet Kosova vrši pritisak na Predsedništvo

Vjosa Osmani u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani uputila je pismo predsedniku Tužilačkog saveta Kosova Jetišu Maljokuu, nakon zahteva da se što pre odredi novi glavni tužilac, navodeći da Tužilački savet vrši pritisak na Predsedništvo, prenosi Reporetri.

Osmani je u pismu istakla da je u stalnoj komunikaciji sa Savetom.

“Povodom vašeg zahteva, odlučno izražavam svoje protivljenje neprihvatljivom i nezakonitom pritisku koji se vrši na instituciju Predsedništva u vezi sa procesom imenovanja glavnog državnog tužioca. Ovu primedbu vezujem za činjenicu da sam kao predsednik stalno bila angažovan u saradnji sa Tužilačkim savetom, dajući vam odgovore u vezi sa mojim postupcima, koji se u celini zasnivaju na zaštiti osnovnog ustavnog principa podele vlasti i poštovanja nezavisnost pravosudnog sistema“, navodi Osmani.

Ona je dodala da je zahtev Tužilačkog saveta Kosova bez pravnog osnova.

„U svetlu ovoga, sa žaljenjem moram istaći da je vaš poslednji Zahtev od 04.05.2023. godine, osim što nema zakonsku osnovu, netačan i u opisivanju činjenica i iznošenju argumenata. Što se tiče normativne osnove za podnošenje takvih zahteva sa vaše strane, dozvolite mi da vam skrenem pažnju da je prema članovima 84.17 i 109.7 Ustava, kao i prema članu 7, stav 1.3 Zakona o Tužilačkom savetu, nadležnost Tužilačkog saveta u postupku imenovanja glavnog državnog tužioca završava u momentu okončanja postupka i predstavljanja predsedniku predloga imena za glavnog državnog tužioca”, kaže Osmani.

Osmani je poručila predsedniku Tužilačkog saveta da se u jučerašnjem pismu nalaze netačni činjenični i pravni podaci i argumenti.

"Želim da verujem da su učinjeni iz nepažnje, a ne iz nekog drugog razloga", kaže Osmani.

Osmani je na kraju dodala da će sačekati da se isteknu svi ustavno-zakonski rokovi za žalbe, a potom odlučiti o glavnom tužiocu.