Tužilački savet Kosova: Ukidanje zakona ispravno, izjave Hadžiu neodgovorne

Tužilački savet Kosova
Izvor: Koha ditore

Tužilački savet Kosova okvalifikovao je kao ispravno rušenje Zakona o Tužilačkom savetu od strane Ustavnog suda, rekavši da objava ovog neustavnog zakona dokazuje stavove i zabrinutosti koje su javno izneli predstavnici tužilačkog sistema, tako da ovaj zakon nije odobren kao takav.

Tužilački savet je saopštio da je Ustavni sud potvrdio ustavno pravo na političko nemešanje u pravosuđe.

„Ustavni sud Republike Kosovo otklonio je sve postojeće dileme u vezi sa ovim pitanjem, prvo, donošenjem odluke o poništavanju Zakona o Tužilačkom savetu i, drugo, sprečavanjem narušavanja nezavisnosti TSK i legalizacije političkih uticaja u sistemu tužilaštva Republike Kosovo. TSK potvrđuje da Ustavni sud Republike Kosovo, donošenjem ove pravedne odluke, jednom za svagda potvrđuje ustavno pravo na političko nemešanje, čime se suštinski narušava nezavisnost državnih tužilaca i nezavisnost tužilačkog sistema uopšte“, navodi se u saopštenju.

U reagovanju ovog saveta dodatno je kritikovana ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu, koja je ovu odluku ustavotvorca nazvala nepravednom.

"TSK izjavljuje da je i posle odluke Ustavnog suda ponovo zloupotrebljena sloboda govora, ova zloupotreba, koja narušava demokratska prava, a još više kada dolazi od najviših zvaničnika države. I danas su se na konferenciji za medije čule takve izjave ministarke pravde Aljbuljene Hadžiu, koje se poklapaju sa toliko izraženom nepromišljenošću i neodgovornošću da idu čak do osporavanja akata koje donose najviše ustavne institucije, tvrdeći da je 'za nju najvažniji individualni interes pojedinih članova TSK'. Osim toga, visoki funkcioner Vlade se, začudo, ne slaže sa odlukom više institucije, kao što je Ustavni sud“, navodi se u saopšenju TSK.