Osmani: Zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to urade što pre, naša budućnost je u EU i NATO

Osmani i Erdogan
Izvor: Predsedništvo

Kosovska predsednica Vjosa Osmani govorila je na godišnjem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi o izazovima u regionu, procesu evropskih integracija, kao i mogućnostima za regionalnu saradnju, a posebno je naglasila ulogu Kosova u uspostavljanju i održavanju mira i stabilnosti u regionu.

Osmani je, govoreći o značaju regionalne saradnje, naglasila da je saradnja neophodna, ali da je treba razvijati poštujući jedni druge.

„Regionalna saradnja je neophodna, ali je moguća ako se zasniva na poznavanju i poštovanju drugog“, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, region je uložio višedecenijske napore da izgradi bolju budućnost za sve u regionu.

„Moramo nastaviti te napore. Imamo slične izazove, ali možemo pomoći u stvaranju sigurnijeg okruženja i povećanju sigurnosti i stabilnosti u regionu", kaže Osmani.

Ona je još jednom pozvala zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da priznaju što je pre moguće, jer je to nepovratna stvarnost, kao i da u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

„Republika Kosovo je stvorila jasno uverenje da je evroatlantska integracija cilj njenih građana, ali želimo da obezbedimo da se ovaj proces ubrza", rekla je Osmani.

Osmani je i navela "da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji i NATO, podsetivši da Evropska unija mora da održi obećanje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo".

„Kako se brzo krećemo ka integraciji naše zemlje, ispunjavajući sve zahteve koji su nam postavljeni, EU mora ceniti posvećenost građana Kosova i ispuniti obećanje o viznoj liberalizaciji za građane naše zemlje, ali i za brže integracija svih zemalja regiona u EU “, rekla je predsednica Osmani.

gog
17. Jun 2021.
Pazi da vas ne prizmaju malo sutra
to je Srpska pokrajina silom oteta i silom bombardovana od strane zlikovaca Amerike i Nato pakta.Nikad vas nece priznati jer je silom oteta i nelegalno proglasena nezavisnost bez ikakvog referenduma i mimo medjunarodnog prava.Vi i Kurti imat jezik mrznje i prezira sve sto je Srpsko i radite ma etnicko ciscenje Srba i na asimilaciji svih drugih manjinskih zajednica.Sa Srbijom nemozete tako razgovarati vi ste mali i nedorasli pioncici prema Srbiji i Vucicu.
gog
17. Jun 2021.
Koja integracija u EU jos niste nigde koklo godina ce vam trebati da iskorenite korupciju jos 20 minimum.Vizne liberizacije nema Francuska Holandija i jos puno zemalja su protiv.Ekonomski razvitak 0 koji napredak imate nista i lazno dajete izjave Evropskim zvanicnicima.Stanje na Kosovo je katastrofalno.Neka nam je Alah u.pomoci.Imate dobre plate deputeti i do 3.000€mesecno i jos puno benificije druge a pitate kako zive penzioneri sa 198 €mesecno a kako zive penzioneri sa socijalom od 90€.Kako ce te u Evropu nema sanse nikakve.Bitno da je na vama sto ste na vlast za ostale bas vas briga.
Volkov
17. Jun 2021.
Evo odmah ce vas priznati i muslimanske zemlje, kao nagradu za otvaranje "ambasade" u Jerusalimu. 😉