Otkriven spomenik „Zid časti“ u Prištini, u sećanje na Albance koji su pomagali Jevrejima na Kosovu tokom Holokausta

Aljbin Kurti spomenik Zid časti
Izvor: Vlada Kosova

U Gradskom parku u Prištini, danas je otkriven „Zid časti“, spomenik u čast Albanaca koji su pomogli i pružili utočište Jevrejima na Kosovu tokom Drugog svetskog rata.

Otkrivanju je prisustvovao i premijer Aljbin Kurti koji je poručio da je, poput velikog spomenika Jad Vašem, Zid časti u Prištini postavljen kako bi se odala počast „nesebičnosti i žrtvi kosovskih Albanaca koji su spasli svoje jevrejske prijatelje i komšije od užasnog zla Holokausta“.

"Zidom časti odajemo počast izuzetnim pojedincima koji su pokazali veliku građansku hrabrost i empatiju, u vreme kada je nacistička nemačka okupacija nemilosrdno pokušavala da uništi i zbriše i sve Jevreje na Kosovu“, rekao je Kurti.

Na spomeniku su navedena imena 23 osobe.

"Zid prepoznaje te pojedince po imenu. Herojska dela ovih hrabrih ljudi bila su izgubljena za svet do kraja rata na Kosovu. Zajedničkim radom Udruženja kosovsko-izraelskog prijateljstva i Albansko-američke fondacije istakli smo ovaj važan deo zajedničke istorije naša dva naroda, i imena ovih heroja će zauvek ostati uklesana na ovom zidu, umesto zaborava“, rekao je Kurti.

Zid časti, dodao je, služi i kao spomenik zajedničkim vrednostima i trajnom prijateljstvu naroda Kosova i jevrejskog naroda širom sveta.

On je uporedio Jevreje i Albance sa Kosova:

"Jevreji koji su pobegli iz Evrope u prvoj polovini 20. veka i kosovski Albanci tokom celog tog veka, znali su šta znači biti lišen doma, u punom smislu te reči. I za oba naroda, osnivanje države — Izrael i Kosovo — konačno im je dalo dom“.

Naveo je da je i Zid časti, kao i svaki spomenik, posvećen ne samo istoriji, već i potomstvu, što će osigurati da heroji prošlosti ne budu zaboravljeni u budućnosti i služiće kao snažan simbol trajnog prijateljstva dva naroda, sada i za generacije koje dolaze.

„Sećanje na one koji su rizikovali živote da bi spasli druge je tradicija kojom se obeležava retka blistava svetlost u jednom od najmračnijih perioda ljudske istorije. To je tradicija koja uzdiže vrednosti koje su nam zajedničke – prijateljstvo, gostoprimstvo, dostojanstvo i humanost – i prepoznaje ljude koji su stajali iza ovih vrednosti, nasuprot onima koji su nastojali da ih unište“, rekao je Kurti.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su ambasadori SAD i Nemačke na Kosovu Džefri Hovenijer i Jern Rode.