Albanija osniva muzej posvećen spašavanju Jevreja

Edi Rama i Aleksander Makčevič
Izvor: Albanian post

Ministarstvo kulture u Albaniji najavilo je osnivanje Muzeja "Besa", novog kulturnog prostora u srcu Tirane, koji će obeležiti herojske postupke Albanaca koji su spasavali Jevreje tokom Holokausta, piše Albanijan post.

Muzej će biti smešten u istorijskoj Kući Toptans, koja je primer arhitekture 19. veka i koja je proglašena za kulturno nasleđe i spomenik kulture.

Ministarstvo je raspisalo konkurs za predloge arhitektonskih projekata, koji finansira izraelski filantrop Aleksandar Mačkevič, kako bi se pronašao najbolji koncept za izgradnju muzeja.

„Počastvovan sam što sam deo ovog važnog projekta, kojim će se obeležiti hrabrost Albanaca koji su rizikovali svoje živote da bi spasli Jevreje tokom Holokausta“, rekao je Mačkevič.

Dodao je da je albanski narod, a posebno premijer Edi Rama, pokazao veliku posvećenost očuvanju sećanja na herojska dela i da mu je čast da radi zajedno sa njima.

"Ovaj projekat je svedočanstvo o snazi, solidarnosti i saosećanja u suočavanju sa tamom i nadam se da će inspirisati buduće generacije da nastave ovo nasleđe dobrote", rekao je Mačkevič.

Kako je saopštila albanska vlada, Muzej "Besa" otvoriće put ka stvaranju destinacije o slavnoj priči o spasenju Jevreja tokom Drugog svetskog rata, kao i o jevrejskoj istoriji, tradiciji, kulturi i umetnosti.

Muzej će postaviti novi standard za prostore ovog tipa u Albaniji u smislu misije, koncepta, arhitekture, upravljanja, režije, kreiranja izložbe, pripovedanja, obrazovanja i angažovanja zajednice, dodaje se u saopštenju vlade.

„To je još jedan veoma važan trenutak u istoriji, urbanom razvoju i arhitekturi Tirane i verujem da ćemo konačno moći da odahnemo od dugog tereta obaveza prema našoj deci i posetiocima naše zemlje, što je verovatno vezano za najslavniju stranicu albanske istorije, spasavanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata“, rekao je Rama.

Albanska ministarka kulture Elva Margariti prokomentarisala je da je „spasavanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata jedna od najlepših stranica u istoriji Albanaca”.

„Hrišćani i muslimani su žrtvovali sve da bi ih zaštitili. Za Albance, ovo je Besa, to je vrednost koju ćemo preneti našoj deci, pokazujući im ovu izuzetnu priču”, rekla je ona.