Otvaranje 30. ministarskog sastanka Oebsa u Skoplju, očekuje se više od 70 delegacija

Ministarski sastanak Oebsa u Skoplju
Izvor: Facebook, Bujar Osmani

Najznačajniji međunarodno-politički događaj u istoriji Severne Makedonije - 30. Ministarski savet Oebsa - biće otvoren danas u Skoplju. Savet Oebsa će svojim obraćanjem otvoriti ministar spoljnih poslova i aktuelni predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani.

Uvodno obraćanje na otvaranju imaće predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i predsednica Parlamentarne skupštine Oebsa Pia Kauma i generalni sekretar Oebsa Helga Šmit.

Na marginama Ministarskog saveta Oebsa, Osmani će održati nekoliko bilateralnih sastanaka.

U okviru Saveta ministara biće održano i nekoliko srodnih tematskih događaja, među kojima je i potpisivanje Deklaracije o borbi protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz vraćanje imovine i korištenje digitalizacije, kojoj je pored ministra Osmani, potpise će staviti i ministri za spoljne poslove Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije Ivica Dačić, Elmedin Konaković, Filip Ivanović i Igli Hasani.

Pored toga, biće održani događaji posvećeni obezbeđivanju odgovornosti i povratku zatočenih ukrajinskih civila, kao i razmatranju uticaja klimatskih promena na bezbednost ljudi.