Pravna savetnica ambasade SAD: Članovi TSK imaju priliku da ne osramote instituciju

Američka ambasada
Izvor: SAD ambasada u Prištini

Pravna savetnica ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Lana Morton Ovens rekla je u intervjuu za Koha Ditore da se ambasada osim povlačenja iz procesa izbora glavnih tužilaca, povukla i iz procesa izbora članova Tužilačkog saveta Kosova (TSK).

„Videli smo da pravni okvir omogućava članovima Tužilačkog saveta da postanu glavni tužioci, a glavni tužioci da postanu članovi Tužilačkog saveta. Čak i ako tehnički ovo nije sukob interesa, čini se kao uplitanje. Ne možemo učestvovati u procesima za koje mislimo da nema šanse da se zasnivaju na meritokratiji i bez političkog ili drugog uplitanja", rekla je Morton Ovens.

Govoreći o procesu funkcionalne revizije, koji još uvek nije završen i koji će se takođe baviti načinom izbora članova i glavnih tužilaca TSK Morton Ovens je rekla da je kasno izmeniti pravni okvir pre izbora glavnih tužilaca i novih članova TSK, ali da nije kasno da članovi TSK pokažu integritet.

„Mislim da nema vremena za promenu zakonskog okvira, ali verujem da uvek ima vremena za integritet i mislim da je važno   pokazati odgovornost i kao  bivša tužiteljka znam kakva je ova odgovornost i znam da je potrebno puno hrabrosti da bi se pokazao integritet, znam članove TSK i verujem da imaju taj kapacitet. Takođe verujem da svi glavni tužioci, zapravo svi tužioci, imaju integritet. Oni za to moraju imati hrabrosti”, dodala je Morton Ovens.

Odbila je da goviri o izbornom procesu Aleksandera Ljumezija, rekavši da imaju dobru saradnju.

„Mislim da je sada prilika da se uverim da izbor sledećeg glavnog državnog tužioca ne bude praćen takvim glasinama. To treba da se uradi tako da ne izgleda da nešto ne ide kako treba. Razlog leži u činjenici da i utisak kod javnosti da nešto nije u redu jednako važan kao i u slučajevima kada se tako nešto zaista događa. Razlog je taj što javnost reaguje na ono što vidi. Iz tog razloga, pozvala bih članove da imaju integritet kakav ovaj proces zaslužuje“, rekla je Morton Ovens.

Pohvalila je pozitivne korake preduzete u tužilačkom sistemu na Kosovu.

Pomenula je dobar pravni okvir u nekoliko oblasti, način na koji je TSK sarađivao u procesu Funkcionalne revizije, način na koji se promenila ocena učinka tužilaca i nedavnu inicijativu Specijalnog tužilaštva za profilisanje tužilaca.