Paljokaj: Očekuje se dogovor o izbegavanju eskalacije situacije na severu 1. septembra

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Na današnjem sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu očekuje se postizanje dogovora o bezbednosti na severu Kosova, odnosno da se izbegne eskalacija situacije 1. septembra, kada stupa na snagu odluka Vlade Kosova o reciprocitetu za građane Srbije, kaže dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj.

Reč je o izdavanju privremenih dokumenata na ulazu na Kosovo, kao što to Srbija radi sa građanima Kosova kada ulaze u Srbiju.

Paljokaj je u Interaktivu KTV-a rekao da će se u Briselu razgovarati i o okviru sveobuhvatnog sporazuma.

„Prema Kurtiju, Eskobaru i Lajčaku, raspoloženje deluje pozitivno i očekivanja su da će barem biti dogovora da se izbegne eskalacija situacije na severu 1. septembra kada Kosovo krene sa merom reciprociteta. Eskobar je ponovio stavove SAD da se mora naći rešenje. Lajčak je rekao da su Kurti i Vučić lideri sa jakim mandatom i da imaju odgovornost. Čak je i Kurti bio optimista da rešenje može da se nađe”, rekao je Paljokaj.

On je naveo da je EU planirala sastanak na visokom nivou i pre nego što je došlo do tenzija kako bi dala novu dinamiku dijalogu, jer dijalog za dve godine nije dao ništa.