Paljokaj: Sastanak Vučića i Kurtija sa Lajčakom u Berlinu prilika za nastavak pregovora u Briselu

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj povodom sutrašnjeg odvojenih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu i zajedničkog sa specijalnom izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom kaže, da ovi sastanci predstavljaju priliku da Lajčak unapredi atmosferu i stvori uslove za razgovore na visokom nivou i u Briselu.

On je istakao da je važno, posebno za Lajčaka, da se sutra organizuje zajednički sastanak Kurtija sa Vučićem, makar i kao neformalna večera.

"To je zato što je u Briselu nemoguće organizovati takav sastanak u ovim okolnostima. Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj je rekao da Evropska unija neće pozvati ove lidere na dijalog ako nema jasnih signala da na takvim sastancima neće biti konkretnog dogovora", rekao je Paljokaj, prenosi Koha.

Novinar Dojče vele Bahri Kani takođe vidi sastanke u glavnom gradu Nemačke kao pokušaj deblokade dijaloga.

"Ono što možemo da očekujemo je konačno početak ozbiljnog procesa u nastavku dijaloga i on će početi sutra zajedničkim sastankom sa posrednikom EU Miroslavom Lajčakom, a to je korak koji se očekivao nakon predsedničkih izbora u Srbiji, gde je predsednik Vučić osvojio novi mandat. Stoga se intenziviranje dijaloga može očekivati u prvoj fazi ovog meseca, odnosno u maju, a zatim u junu, a nastavak dijaloga će sigurno biti i u Briselu", ocenio je Kani.