Panović: Kurtija ponela podrška Albanaca u njegovom sukobu sa Srbima i SAD, to je loša računica

Zoran Panović
Izvor: Kosovo Online

Programski direktor Demostata Zoran Panović poručio je za Kosovo onlajn da ne isključuje mogućnost da kosovski premijer Aljbin Kurti, ponesen podrškom koju ima među Albancima zbog tvrdog stava u dijalogu sa Beogradom i suprotstavljanja Americi, raspiše izbore, kako bi iskoristio popularnost, ali ističe i da bi to mogla da se pokaže kao pogrešna računica.

Panović ističe da je uveren da mnoge zapadne zemlje ne bi priznale Kosovo da je u momentu proglašenja nezavisnosti na vlasti bio Kurti.

"Kosovo je priznato kao nezavisna država od glavnih zemalja Zapada, ali da tada nije priznato, sa ovakvim albanskim rukovodstvom koje je trenutno u Prištini, SAD i zemlje EU, uveren sam, ne bi to učinile", rekao je Panović.

Po njemu, Kurti ne pokazuje sklonost ka pravljenju kompromisa. 

"Ne vidim da Kurti može voditi neku veliku kompromisnu politiku, mislim da njegova struktura političke ličnosti nije takva. Formiranje Zajednice srpskih opština bi za njega bio politički poraz. Ali on nije taj koji je ispregovarao ZSO, ona je proistekla iz Briselskog sporazuma", kaže Panović. 

Ističe da je njegov glavni problem to što on treba da sprovede nešto što nikada ne bi potpisao. 

"Da je Kurti tada bio u Briselu to bi bio još jedan od propalih pregovora, da je umesto Hotija bio u Vašingtonu i to bi propalo", navodi. 

Objašnjava da je izvesno da Kurti odlaže formiranje ZSO i kako bi zadržao svoje biračko telo. 

"Formiranje zajednice ZSO bi bilo poraz Kurtijeve politike", smatra on.

Panović podseća da je Kosovo generacijski problem i kod Srba i kod Albanaca. 

"To ne može preko noći da se 'spakuje', a tek ne može da se spakuje u kontekstu ukrajinskog rata, Kosovo je nešto što traje mnogo duže. Kada je reč o albanskoj strani, nezavisno od toga da li su bili maoisti, enveristi ili titoisti, pristalice ljudskih prava - cilj je uvek bio isti, to je nezavisno Kosovo", rekao je Panović. 

Dodao je da je "to što radi Kurti zaokruživanje jednog etnonacionalističkog projekta". 

"Nema neke velike filozofije i prilično je apsurdno, a nekada i banalno predstavljati da je odnos na Kosovu sukob neke građanske albanske strane i neke proputinovske hegemonističke srpske strane. To deluje i tragikomično. Kurti bi upravo na tom pravcu da završi taj projekat i pokušava da taj albanski narativ uklopi u narativ koji je dominantan na Zapadu da su Rusi loši momci, Ukrajinci dobri. A po toj logici Srbija je neki eksponent Rusije, ali vidi se da Zapad ne prihvata to zdravo za gotovo. Srbija je uspela da rekonstruiše donekle izgubljeni kapital savezništva sa Zapadom", ocenjuje Panović.