Surlić o GS UN: Ne treba praviti paralele između Kosova i Ukrajine

Stefan Surlić
Izvor: Kosovo Online

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić istakao je da će kosovsko pitanje vrlo verovatno biti jedna od tema Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali da se na tom sastanku neće desiti ništa što bi moglo da doprinese da se situacija na terenu promeni.

Surlić je za Kosovo onlajn izjavio da debate na Generalnoj skupštini UN o Kosovu do sada nisu doprinele rešavanju situacije.

"Susreti u Ujedinjenim nacijama do sada nisu doveli do bilo kakve realne promene situacije na terenu", rekao je Surlić.

Na pitanje kako sukob Rusije i Ukrajine utiče na napore Srbije u Ujedinjenim nacijama kada je reč o Kosovu, Surlić navodi da se ne može podvući paralela između Ukrajine i Kosova, i da je albansko-srpski sukob daleko od rusko-ukrajinskog.

"Ne mislim da to pitanje ima direktne veze sa Srbijom, iako neki žele da dovedu srpsko-albanski konflikt u vezu sa rusko-ukrajinskim, pa se tu daju različita tumačenja. Ali, daleko smo mi od tog konflikta. Ne treba praviti bilo kakve paralele. Ovde je zaista u interesu da se normalizuju odnosi, da se obezbedi mir i da ljudi konačno imaju izvesnost u životu. Svaki drugi scenario podrazumeva eskalaciju sukob i trajna neprijateljstva. Mislim da to ne odgovara nikome i da se jednom moramo zaustaviti sa radikalnom retorikom, kao i sa konkretnim potezima koji koštaju samo ljude koji žive na Kosovu", zaključio je Surlić.