Paskal Milo: Kurti se "igra vatrom", pokušava da izbegne ZSO

Paskal Milo
Izvor: Reporteri

Istoričar i lider Socijaldemokratske partije Albanije Paskal Milo smatra da premijer Aljbin Kurti svojim odlukama svesno izaziva sukobe sa Srbima na severu Kosova kako bi "kupio vreme" i izbegao odgovornost da međunarodnoj zajednici predstavi plan za Zajednicu srpskih opština, prenosi Juronjuz Albanija.

Milo ističe da bilo kakav plan koji Kurti bude izabrao za ZSO neće moći da zadovolji međunarodnu zajednicu, ali će, upozorava, izazvati i nezadovoljstvo na Kosovu.

Izrazio je uverenje Kurti može samo da dobije podršku simpatizera svoje stranke i onih delova stanovništva Kosova koji zahtevaju konfrontaciju i ne uvažavaju interese Kosova.

"Sada mu je potrebna ta podrška jer se suočava sa delikatnom odlukom. On ne može da pobegne od vremena i odgovornosti da da svoju verziju za Zajednicu. Podrazumeva se da će to biti mač sa dve oštrice, pošto neće biti u skladu sa onim što zapadnjaci očekuju od Kurtija, a drugo, šta god da predloži, izazvaće nezadovoljstvo na Kosovu", rekao je Miljo.

Upozorava da se Kurti "igra vatrom" i da se ne zna kakve će posledice izazvati njegovo političko delovanje.

"Ponovno imamo zatezanje situacije na unutrašnjem planu, na stabilnosti cele zemlje, ali i na međunarodnom planu. U njegovoj politici ima uspona i padova i nikad nema dugoročne stabilnosti", zaključio je Milo

Milo je ocenio da su događaji na severu Kosova svojevrsno političko pozorište koje stvara Kurti, ali i podsetio da je nakon kosovski premijer bio upozoren da ne sprovodi nasilne akcije.

"Kurti je od međunarodnih partnera bio upozoren da ne pokušava nasilno da uđe u opštine. Trebalo je da budu razboritiji, često u kosovskoj politici opreznost nedostaje. Razgovaralo se o tome da novi gradonačelnici ne odlaze u svoje kancelarije, već negde drugde da obavljaju svoje dužnosti. Njihova vlast će biti privremena, jer se to neće dozvoliti i u ovim opštinama će biti održani drugi izbori. Ako Srbi izađu na ove izbore, znamo kakav će biti rezultat. Zato je međunarodni odziv tako veliki. Upozorili su Kurtija, to je nepromišljeno sa njegove strane. Suverenitet se ne štiti takvim činom", rekao je Milo.