Pastor: Mađarska se trudi da bezbednost Srba na Kosovu bude na višem nivou

Balint Pastor.jpg
Izvor: Print Screen

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je večeras za Kosovo onlajn da je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana još jedna u nizu potvrda da Srbija nema boljeg saveznika od Mađarske, ističući da mađarska vlada radi sve kako bi se bezbednost Srba na Kosovu podigla na viši nivo.

"Radi se o izuzetno značajnom susretu, s tim što je to samo jedan u nizu sastanaka. I ovaj sastanak potvrđuje to da Srbija nema blužeg saveznika od Mađarske, niti Srbija ima bližeg saveznika od Srbije bez obzira na to što je Mađarska deo EU, a Srbija nije", rekao je Pastor, povodom današnjeg sastanka Vučića i Orbana u Budimpešti, u svetlu situacije i tenzija na Kosovu.

Pastor je naglasio da je premijer Orban pokazao da Srbija može da računa na Mađarsku i kada su u pitanju kompleksna pitanja poput situacije na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Mađarska je saveznik Srbije kada je reč o zaštiti Srba na Kosovu, ali i podrška kada je u pitanju glasanje u međunarodnim organizacijama.

"Mađarska jeste priznala nezavisnost Kosova, ali u poslednjih desetak godina, od kada je Viktor Orban premijer Mađarske, mnogo toga je urađeno i na tom planu. Srbija uvek može da računa na Mađarsku kada se radi o glasanju o pitanju Kosova i Metohije i položaju Srba u raznim međunarodnim organizacijama. Tako da je i ovaj današnji sastanak potvrda toga da dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu na svim poljima", naveo je Pastor.

Mađarska, ocenjuje, može da utiče na situaciju na severu Kosova i doprinese podizanju bezbednosti na viši nivo.

Podseća da je mađarski premijer taj stav ponavlja prilikom ssvakog susreta sa srpskim zvaničnicima.

"Mađarska može da utiče na situaciju na severu, bez obzira na to što Mađarska nije, da se diplomatski izrazim, miljenik Brisela, ali je ipak članica EU i Viktor Orban je u više navrata, i kada je bio u Beogradu ili u Subotici, a i u Budimpešti, kada se tamo sastaju državnici dveju zemalja, uvek stavio do znanja svima da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji mađarskom narodu i vladi jedno značajno pitanje i da pokušavaju svim mogućim sredstvima da učine da bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji bude na višem nivou", poručio je Pastor.

Takođe, brojni zajednički infrastrukturni projekti, dodaje, dokazuju da se odnos Srbije i Mađarske ne zasniva samo na rečima.