Patrijarh Porfirije: Čuvajmo vrednosti Svetog Save i Kosovskog zaveta

Patrijarh srpski Porfirije u HN
Izvor: rthn.co.me

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije rekao je na otvaranju manifestacije "Srpski dani u Srbiji", da je glavni zadatak i jedini recept za opstanak našeg narodnog korpusa u Srpskoj, ali i u Federaciji BiH, Crnoj Gori i Srbiji. i gde god da živi da čuvamo svete vrednosti i vrednosti Kosovskog zaveta, prenose Novosti.

"To je ljubav prema Bogu i bližnjima i odbrana svoje slobode i slobode bližnjih. Jedinstvo je duhovno, nezavisno je od političkih, državnih i bilo kakvih drugih granica", rekao je patrijarh.

Naš identitet, kako je rekao, uključuje i uspostavljanje, njegovanje i unapređenje dobrih odnosa, sloge i jedinstva sa svim ljudima bez obzira na vjeru, boju kože, etničku pripadnost, a prvenstveno sa susjedima i narodima koji nas okružuju.

"Moramo ličnim primerom obezbeđivati sebi i svom narodu onoliko koliko i drugima budemo pružali", kazao je.

Govoreći o svetom Stefanu, koji je krsna slava Republike Srpske, Porfirije je rekao da je on dobar izbor da bude krsno ime "u zbegu rođene Republike Srpske".

"On je najbolji uzor za ugledanje, najpre nama pravoslavnim Srbima kako se živi za Boga i bližnje i odvažno umire za istinu, ali i međuljudskog jedinstva, istine i pravde. U toj veri i istini utemeljio je Sveti Sava duhovno i nacionalno biće nas Srba",  poručio je Porfirije.

Kazao je i da nas je Sveti Sava obavezao na ljubav kako među sobom, tako i prema svima drugima, te dodao da je najbolji pokazatelj "da smo generacija do koje je svetosavska svetlost kao životvorni oganj dobrog došla", činjenica da se "najmlađa rođena sestra Nemanjine Raške rodila na istorijskog postojbini Tvrtka Velikoga i dobila ime Srpska" i to u vreme patrijarhovanja, kako je naveo, njegovog nedostižnog prethodnika patrijarha Pavla.

"Prizivajući blagoslov Božiji na ovaj časni i čestiti skup, kao i na svakog žitelja Republike Srpske, pritom se moleći za pokoj duša svih nevino postradalih na tim mučeničkim prostorima, još jednom vas iz sredine srca pozdravljam i molim da međusobni mir, slogu i jedinstvo čuvamo kao zenicu oka svoga. Kako mi činili, tako i nama Bog pomogao", zaključio je patrijarh Porfirije.