Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

Patrijarh Porfirije
Izvor: B92

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u specijalnoj izjavi da je otkazivanje Evroprajda ispravna odluka. Ističe i da crkva poštuje slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga, prenosi RTS.

Patrijarh Porfirije kaže da je ne samo u Srbiji, već svuda gde živi srpski narod, velike polemike, podele, kontroverze i sukobe donela najava da će u Beogradu biti održan Evroprajd.

"Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim", rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je i da je "u dušu nas pravoslavnih hrišćana usađeno učenje crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gde je zapisano da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom".

"U potpunosti razumemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice", rekao je patrijarh.

Iz ovih razloga su, kako kažu, više puta u neposrednom razgovoru sa najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatraju da je nužno i opravdano otkazivanje Evroprajda.

"U isto vreme podsećam da crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava", naglasio je patrijarh.

"Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vreme kada su pred našom otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog", zaključuje patrijarh Porfirije u izjavi.