Paunović: Visoki Dečani ugroženi, opasani bodljikavom žicom

Snežana Paunović
Izvor: Facebook

Zamenica šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović ocenila je danas da je reagovanje predsednice i premijera Kosova Vjose Osmani i Aljbina Kurtija u vezi sa odlukom organizacije "Evropa nostra" da manastir Visoki Dečani uvrsti na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope loša predstava koja vređa Evropu, ali i upozorava da sve što je hrišćansko na teritoriji Kosova jeste ugroženo, prenosi Tanjug.

Paunović nije iznenađena da za Osmani i Kurtija srpski pravoslavni manastir ne ispunjava kriterijume da se nađe u programu "Sedam najugroženijih spomenika" respektabilne organizacije "Evropa nostra".

"I te kako su Visoki Dečani i ostali srednjovekovni spomenici kulture na Kosovu i Metohiji, koje su gradili srpski vladari ugroženi, kada njih čuvaju vojnici i kada su kao u zatvoru opasani bodljikavim žicama", istakla je Paunović u pisanoj izjavi.

Povodom ocene Kurtija i Osmani da manastir Dečani nema niti treba da ima bilo kakvu vezu sa dijalogom Beograda i Prištine, Paunović poručuje da je to tačno i da o zadužbini kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana ne mogu da govore predstavnici terorista sa izraženom ambicijom o prisvajanju verskih, kulturnih, istorijskih i svih drugih srpskih vrednosti na Kosovu.

"Ne tako davno prisvajali su celokupnu srpsku kulturnu baštinu ne bi li tako postali članica Uneska, a sada bi čak i da ih prizna Srpska pravoslavna crkva ne bi li se lako domogli i svete metohijske zemlje", rekla je Paunović.

Miodrag iz Peći
09. April 2021.
Manastiri i SPC i njeni metosi će biti predmet dijaloga i konačnog spirazuma jer ustavna autonomija SPC nije dovoljna. Konačni dogovor treba da podrazumeva pired ZSO sa izvršnim ovlašćenjima i Eksterotijalnost SPC i njenih metoha po vatikanskom modelu.