Pavković: Možemo očekivati odgovor evropskih i američkih zvaničnika na poteze Prištine

Miloš Pavković
Izvor: Kosovo Online

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike izjavio je za Kosovo onlajn da SAD i EU uveliko razmatraju kako da kazne jednostrane postupke kosovskog premijera Aljbina Kurtija povodom odluke CBK da ukine platni promet u dinarima.

On je naglasio da su Vašington i Brisel veoma razočarani Kurtijevim potezima, pa je moguć novi paket restriktivnih mera protiv Prištine.

"EU, države Kvinte i SAD nisu zadovoljni onime kako se Kurti i njegova vlada ponaša zbog svih eskalacija koje oni izazivaju, tako da možemo očekivati odgovor kako Brisela, tako i Vašingtona. Pratili smo izjave Džejmsa O'Brajena prošle nedelje gde je čak doveo u pitanje partnerski odnos SAD i Kosova. Dakle, situacija je u ovom trenutku alarmantna i u kontekstu dijaloga i odnosa Beograda i Prištine, kao i odnosa Vlade Kosova prema Srbima na severu. Ona zahteva jedan jasan politički odgovor EU i SAD za koji očekujem da ćemo ga videti u narednom periodu. Kakav će on biti? Mi za sad nemamo konkretne naznake, videli smo da je EU još u junu prošle godine uvela paket restriktivnih mera Vladi u Prištini koje nisu pozitivno delovale na sam tok događaja. Sada možemo očekivati neke možda oštrije i konkretnije sankcije direktno prema individuama u kosovskoj vladi. To zavisi od raspoloženja država članica, i naravno Amerike", kazao je naš sagovornik.

Ističe da je jedan deo prvog paketa restriktivnih mera EU bilo stopiranje određenih sredstava iz pretpristupnih fondova za Kosovo što je indirektno pogađalo i građane.

"Mislim da će EU voditi računa da ne uvodi restriktivne mere koje će se odraziti na celu populaciju pa će Evropska komisija gledati da uvede drugi paket mera koje će pogađati konkretne pojedince. Bitno je pomenuti da je EU nedavno objavila Plan rasta za Zapadni Balkan. To je oko šest milijardi evra direktne finansijske pomoći koje su namenjene i za Kosovo kao deo Zapadnog Balkana. Čitav fond može biti blokiran za Kosovo ukoliko ne bude ispoštovalo jasne kriterijume koji će uzeti u obzir dobrosusedske odnose i dijalog sa Beogradom. To je jedan vid indirektnih mera, dakle plan za rast može biti blokiran za Kosovo dokle god ne pokaže dobru volju za dijalogom. Druga stvar jeste da put ka članstvu u EU za Prištinu takođe može biti uslovljen napretkom u dijalogu kao što je put Srbije uslovljen poglavljem 35. To su neki mehanizmi koje EU može da iskoristi, a tu uvek postoje neke dodatne sankcije koje mogu biti znatno oštrije, a već su deo dijaloga u Briselu i Vašingtonu", naveo je Pavković. 

Naglašava da iako ima mehanizme, ono što je problem za EU je nedostatak jedinstva za uvođenje tih mera.

"Bilo je primera kod prvog paketa mera, koji je predviđao zabranu sastanka na visokom političkom nivou, da su pojedine članice te mere direktno kršile. To se događalo kod Hrvatske, Estonije, pa i Albanije, koje su direktno kršile te mere i pozivale na sastanke najviše kosovske zvaničnike, od premijera I predsednika. Takvi postupci su dodatno umanjili kredibilitet EU. Ono što je suština da Evropska unija u takvim merama ne može da bude sama, ona mora da bude podržana sa SAD. Tek u tom slučaju one bi mogle da daju rezultat", zaključio je Pavković.