Pavković: Priština slanjem nacrta ZSO Ustavnom sudu kupuje vreme

Miloš Pavković
Izvor: Kosovo Online

Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković kaže da Priština taktizira sa formiranjem ZSO i da će slanjem nacrta Statuta Ustavnom sudu “loptica biti na terenu sudija” koji o tome mogu da odlučuju mesecima, pa i godinama.

“Ovo je na neki način taktiziranje vlade Kosova i balansiranja između želje da se pristupi članstvu Saveta Evrope, a da se ne formira ZSO”, kaže Pavković.

Objašnjava da je slanje nacrta Statuta ZSO deo obaveze koju su čelnici Kosova prihvatili u zamenu za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

“Kosovska vlada želi da pošalje poruku da ovim činom - pokretanjem postupka pred Ustavnim sudom formalno započinje procesudu formiranja ZSO. To je obaveza kojom su se predsednica Vjosa Osmani, premijer Albjin Kurti i predsednik skupštine Gljauk Konjufca obavezali u pismu koje su poslali Savetu Evrope. Na taj način je to povezano sa članstvo Kosova u Savetu Evrope”, kaže Pavković.

Dodaje da ukoliko nacrt Statuta ZSO bude upućen Ustavnom sudu tada će “lopta” biti na terenu ustavnih sudija.

“Ukoliko Ustavni sud donese odluku da je predloženi nacrt u skladu sa Ustavom onda neće biti prepreke, izgovora za Vladu Kosova da odloži implementaciju i to će biti i prilika za zapadne partnere da izvrše veći pritisak na Kosovo. Ukoliko pak dođe do suprotne odluke, odnosno procene Ustavnog suda da nacrt nije u skladu sa Ustavom to će onda izazvati višegodišnje odlaganje u formiranju ZSO jer će onda čitav proces pisanja Statuta morati da krene iz početka”, smatra Pavković.

On ne isključuje mogućnost da bi slanjem nacrta Statuta ZSO Ustavnom sudu za Prištinu bila i kupovina vremena.

“To može značiti kupovinu vremena za Vladu Kosova zato što odluka Ustavnog suda može potrajati. Vlada šalje poruku da su oni formalno započeli proces, ali da se sada čeka odluka ustavnog suda koja može da traje mesecima, da ne kažem godinama. To jeste kupovina vremena jer znamo da stav Vlade Kosova veoma suprotan onom što je dogovoreno samim sporazumom iz 2013. i 2015. kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština”, ističe Pavković.