Peci: Lajčak uneo zabunu u pregovarački proces

Ljuljzim Peci
Izvor: Lajmi

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Ljuljzim Peci rekao je da je specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak pokušao da balansira između Kosova i Srbije i da je uneo zabunu u pregovarački proces, govoreći različite stvari u Beogradu i Prištini, prenosi Gazeta blic.

"U Prištini nam je rečeno da ovaj pregovarački proces ima veze sa članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, dok se u Beogradu razgovaralo o nečem drugom“, rekao je Peci.

On je naveo da zvezde međunarodne politike nikada nisu bile naklonjenije Kosovu nego u poslednje četiri godine.

"Zahtevi međunarodne zajednice su degradirali od onoga što se naziva priznanjem u centru, do nečega što je sredina priznanja. Nismo iskoristili ove četiri godine“, dodao je Peci.

Prema njegovim rečima, odmah nakon postizanja sporazuma iz 2013. odnosi Srbije i Rusije su intenzivirani u svim oblastima. On je dodao da Rusija pokušava da iskoristi Kosovo kao "tačku preplitanja" sa Zapadom za Ukrajinu i Gruziju.

"Dva meseca nakon postizanja sporazuma iz aprila 2013. godine, Srbija je potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom. Od tada je ovo partnerstvo raslo i Rusija je ohrabrivala Srbiju da se ne dogovori sa Kosovom, jer bi sporazum značio i gubitak ruskog malignog uticaja u regionu. Drugi element ruske strategije leži u činjenici da Rusija želi da iskoristi zaoštrenu situaciju na Balkanu i slučaj Kosova za svoje interese u onome što se zove neposredno susedstvo, odnosno u Ukrajini i Gruziji i drugim zemljama", naveo je Peci.

On je istakao da je glavni cilj Rusije da Kosovo predstavi kao privremeni entitet, "na isti način kao što to čini Srbija".

"Rusija je takođe bila aktivan deo kampanje za oduzimanje priznanja Kosova, koju je uradila u partnerstvu sa Srbijom", rekao je Peci.