Peci: Srbija nije jedinstvena, nema kapacitet da uđe na Kosovo

Ljuljzim Peci
Izvor: lajmi.net

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Ljluljzim Peci istakao je da Kosovo ne treba da gubi vreme sa tehničkim pregovorima sa Srbijom, već da mora da insistira na postizanju konačnog sporazuma, prenosi Koha.

Peci je naveo da Srbija teži da se proces dijaloga oduži kako bi dobila na vremenu. Prema Pecijevim rečima, pritisak kosovske strane treba da ide ka konačnom dogovoru.

"Nedozvoljavanje srpskog referenduma na Kosovu bilo je jedno od najboljih dela koje je Kosovo učinilo. Težnja Srba je da dobije autonomiju za Srbe na Kosovu", izjavio je Peci.

On je dodao da Srbija ima za cilj da kroz dijalog dobije autonomiju na Kosovu i policiju koja će biti van komande Kosovske policije.

Peci je naglasio da Srbija nema vojni kapacitet da uđe na Kosovo, odnosno da, iako postoji rizik od otvorenog sukoba, Srbija ima veći odbrambeni nego ofanzivni kapacitet.

"Opasnost postoji, samo naivan može da kaže da ne postoji. Imali smo prošle godine krizu na severu, gde je Srbija dovela ruskog ambasadora na granicu kao komandanta srpske vojske", rekao je on.

Peci je izjavio da je u sadašnjim okolnostima verovatnoća rata na Kosovu mala, ali da se, prema njegovim rečima, ne može isključiti hibridni rat.

"U sadašnjim okolnostima šanse za rat su veoma male, ali ako se promene međunarodne okolnosti, a ono što menja Rusiju i Srbiju su pukotine na Zapadu, onda ova opcija, posebno u hibridnom aspektu, nije nemoguća. Ali u sadašnjim okolnostima, sve dok je Zapad konsolidovan u odnosu na Rusiju i njen uticaj, šanse su male. Možda će biti incidenata, ali pravi rat po mom mišljenju nije moguć", rekao je Peci.

Prema njegovim rečima, Srbija nije jedinstvena kako se na prvi pogled čini, jer postoje elementi koji pokazuju njene veze sa Rusijom, ali i drugi koji je povezuju sa Zapadom. Prema Pecijevim rečima, Srbija i SAD imaju veoma blisku vojnu saradnju.