Peci: Za Kosovo je važno priznanje pet članica EU, to je sada prednost Srbije

Ljuljzim Peci
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Ljuljzim Peci uveren je da dogovor Kosova i Srbije može biti postignut posle predsedničkih izbora u Srbiji, ako postoji politička volja, i navodi da je velika prednost Beograda u Briselu to što pet zemalja EU nije priznalo kosovsku nezavisnost, prenosi Telegrafi.

On smatra da bi razgovore o regulisanju kosovsko-srpskih odnosa, za koje navodi da nisu jednodimenzionalni, trebalo da prate paralelni razgovori Vašingtona i Brisela sa tih pet zemalja EU o tome pod kojim uslovima bi priznale Kosovo i kakav treba da bude rezultat dijaloga da bi ga priznale. 

Peci je istakao da bi u tom slučaju to što Srbija ne priznaje Kosovo ostalo njen problem, a ne problem Kosova. 

"Ne očekujem da Srbija sada eksplicitno prizna Kosovo. Međutim, nama je važno priznanje pet zemalja EU jer će njihovim priznanjem priznanje Kosova postati problem Srbije, a ne Kosova, i onda će oni imati problem kada budu želeli da uđu u Evropsku uniju", rekao je Peci za Kosovo pres. 

Peci kaže da konačni čin dijaloga nije teško postići ako postoji volja obe strane jer znaju pitanja o kojima treba da se postigne dogovor. 

"Dogovor se može postići posle predsedničkih izbora u Srbiji ako postoji volja obe strane. Mislim da za postizanje sporazuma Kosova i Srbije nije potrebno više od dva do tri meseca, pošto su pitanja o kojima će se razgovarati poznata, njihova rasprava ne zahteva više od toga. Ali potrebna je politička volja obe strane, ali i pritisak međunarodne zajednice na Beograd i Prištinu", rekao je Peci, bivši ambasador Kosova u Švedskoj.